kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tatilin ciltteki izlerini plazmayla silin!

SEVDİCAN GÜNEŞ
11.07.2007
Keyifli bir yaz tatilinden dönüşte yüzünüzü, kollarınızı ve hatta vücudunuzu saran güneş lekelerinden 'portrait plazma' yöntemiyle kurtulun. Peeling ve lazerden farklı olarak cildin en alt tabakasına kadar ulaşabilen yöntemde ciltteki lekeler siliniyor..
Güneşin cildinizde oluşturduğu lekeler plazma yöntemiyle siliniyor. Yöntemin Türkiye'de bu yaz uygulanmaya başladığını belirten Plastik ve Estetik Cerrah Op. Dr. Tuğrul Turan; plazma yöntemiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Derideki güneş lekeleri portrait plazma yöntemiyle nasıl siliniyor?
Portrait plazma, aslında cilt yenilemesi için geliştirilen bir yöntem. Cilt, yaşlanmanın ve kimyasal ajanların etkisiyle yıpranıyor. Ama en önemlisi zaman içinde deriye rengini veren pigment maddeleri güneşin etkisiyle cilde yığılarak lekeler oluşturuyor. Plazma uygulamasında; bu lekeli cilt alanları özel kimyasal bir madde kullanılarak lekesiz ve sağlıklı bir cilt görünümü elde ediliyor.

GÜNEŞ KREMSİZ OLMAZ

* İşlem hangi tabakada ve ne kadar sürede gerçekleştiriliyor?
Plazma enerjisi ile lekeleri yok etme işlemi, yaklaşık 30-40 dakika süren ağrısız ve acısız bir işlemdir. Lekelerin yer aldığı çeşitli derinliklere uygulayabiliyoruz. Güneş lekeleri aynı kişide farklı derinliklerde olabiliyor. Portrait plazma enerjisi; epidermis ve dermisin üst katları üzerinde etki göstererek lekelenmiş cildi yeniliyor.

* Lekelerin tekrar çıkma riski var mı?
Lekelerin oluşabildiği bir cilt üzerinde güneşten ne kadar korunulmuş olsa da her zaman yeni lekeler oluşabilir; bu o cildin bir davranış biçimidir. Lekelenme eğiliminde olan ciltlerde özellikle yaz aylarında sürekli olarak güneş koruma kremleri kullanılması, kalıcı lekelenmeleri azaltır. Ancak bu korunma kremleri, ortaya çıkmış lekeler üzerinde etkili olmaz. İşte bu nedenle sürekli yeni lekeler oluşan ciltlerde iki mevsim ara ile cilt yenileme yapılabilir.

* İşlem sonrasında ne kadar süre güneşten korunulmalı?
Plazma enerjisi ile cilt yenilenmesi sonrasında ilk gün sadece saf vazelin kullanılır. İkinci günde yüz yıkanmaya başlanır. Üçüncü günden itibaren de; 35 ya da daha yüksek faktörlü bir güneş koruma kremi ile normal yaşama dönülebilir ve hatta makyaj yapılabilir. Yaklaşık 1.5-2 ay kadar günlük makyaj öncesinde güneş koruma faktörlü nemlendiricilerin kullanılması yeterlidir. Plazma enerjisi, cildin üst katmanlarını yaralamadığı için cilt kendisi için fiziksel bir koruma sağlar.

İŞLEM TEKRARLANABİLİR

* İşlemin diğer yöntemlere karşı avantajları neler?
Portrait plazma enerjisi ile ulaşılmak istenen cilt derinliğinde, üstteki katlar tahrip edilmeden ve yaralanmadan işlem gerçekleştiriliyor. Bu nedenle yüzde istenmeyen herhangi bir yanma, yara ya da acı söz konusu değildir. Portrait plazma enerjisi ciltte zaten oluşmuş lekelere etkilidir, yeni lekelerin oluşmasını engellemez; öte yandan birçok kereler tekrar edilebilir olması yine diğer yöntemlerle kıyaslandığında önemli bir avantajıdır. Çok hızlı ve yaygın lekelenen ciltlerde en sık 4 ay ara ile olmak üzere iki mevsimde bir uygulanabilir.

* Bu yöntem doğum lekelerine de uygulanabilir mi?
Doğum lekeleri de güneş lekeleri gibi her kadında aynı yapıda değildir ve her doğum lekesi plazma uygulanmasına aynı derecede yanıt vermez. Genel anlayış olarak; önce hasta ve doktoru arasında belirlenen bir alanda farklı dozlarda plazma enerjisi uygulanmalı ve hangi doz ile derinlikte yanıt alınabiliyorsa tedavi o şekilde tamamlanmalıdır.
Haberin fotoğrafları