kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meme kanserinden yoğurt ve çökelekle korunun

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
11.07.2007
Kadınların korkulu rüyası meme kanseri riskini bilinçli beslenerek yüzde 60 azaltabilirsiniz! Probiyotik yoğurt ya da bakteri içeren ev yoğurdu, yağsız keçi peyniri, nar, çökelek ve çökelek suyu kansere karşı kalkan görevi yapar..
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü ve Sağlık Bakanlığı Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Danışma Birimi Başkanı Prof. Dr. Erkan Topuz; meme kanserinden korunma yollarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Ailesinde meme kanseri veya kolon kanseri olan bir kişi önleyici olarak ne yapmalı?
Kilo almayarak, spor yaparak, yağlı gıdalar tüketmeyerek, alkol, sigara ve kırmızı etten kaçarak işe başlayabilir. Ayrıca koruyucu bazı gıdalardan destek almalı. Hormonlu gıdalardan uzak durması şart. Yoğurt, yağsız beyaz peynir ve çökelek tercih edilmeli. Kalsiyumlu gıdaları almak ve günde bir adet 100 miligram aspirin kullanmak da koruyucu olur. Kadınlarda böyle bir risk varsa, hormondan uzak durmak ve doğum kontrol hapları kullanmamak önemlidir.

HORMONSUZ BESLENİN

* Meme kanserinde beslenmenin etkisi ne kadar?
Korunmada ve tedavi sırasında büyük etkisi var. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan biri ömür boyu doğru beslenerek yüzde 60 oranında bu riski azaltabilir. 20 yaşından sonra doğru beslenmeye başlarsa yüzde 20 oranında bu kanserden korunur.

* Meme kanseri hastalarına doğru beslenmeyle ilgili ipuçları verebilir misiniz?
Meme kanseri olanların sütten kaçınması gerekir. Buna karşılık özellikle probiyotik yoğurt ve ev yoğurdu en önemli kanser koruyucularından biridir. Günde yarım kilo evde yapılan yani içinde bakteri içeren yoğurt; hem kanserden korunmada, hem de kanser tedavisi sırasında en faydalı gıdalardan biridir. Yağsız keçi peyniri, çökelek ve çökelek suyu, hatta evde yapılan peynir suyu da kanserden korunmada ve kanser tedavisi sırasında çok faydalıdır. Meme kanserinde yoğurdun, riskin azalması ile ilişkili olduğu bilimsel olarak tesbit edilmiştir. Fransız ve Hollandalılar'ın gerçekleştirdiği araştırmada; yoğurt yiyenlerde meme kanserinde yüzde 50'lik risk azalması bulunmuştur. Yoğurt, kanserden korunmada çok etkilidir. Ancak koruyucu olarak çok etkili olan yoğurt, bağırsaktan emilimi olan bazı ilaçların etkisini engelleyebilir.

KANSERİN SUÇLUSU BİZİZ!

* Doğru beslenme meme kanseri için etkili mi?
Alternatif ve tamamlayıcı tıp, özellikle genetik kökenli kanserler üzerinde etkili. Tabiat devamlı zehirlendiği için kanser oranı günden güne artıyor. Tamamlayıcı tıbbın en önemli rolü kanseri ama özellikle de kalıtsal kanserleri önlemek; meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri gibi... Ailesinde ve genetiğinde bu tip kanser olanların çocuk yaştan itibaren diyete girmesi gerekir; işte tamamlayıcı tıp da burada başlar. Çünkü her aldığımız gıdada, giydiğimiz çamaşırda kanser riskini tetikleyici şeyler bulunuyor. Her yıl 15 milyon kişi kansere yakalanıyor ve bunun da sebebi çevre şartları. Beyaz un, beyaz şeker, aldığımız bütün konserveler, salam, sosis ve hazır meyve sularındaki bütün katkı maddeleri kanser nedeni. Meyve sebzelere verilen hormon ve inorganik gübreler kanserin hazırlayıcısı. Onun için biz ne yaparsak yapalım kanser dünyada hızla artacaktır. Çünkü biz dünyayı zehirliyoruz. Bu kanserojen maddeler DNA'da kırılmaya neden oluyor.

* Sebzeler kanser ilacı gibi kullanılıyor; peki sizce çiğ besinler mi daha yararlı pişmiş besinler mi?
Popüler internet siteleri, meyve sularının yanında çiğ besinlerin de propagandasını yapıyor. Birçok hasta da pişirmenin besinlerin değerini azaltacağına ve çiğ besinlerin hastalıklarını kontrol etmede en iyi yöntem olduğuna inanıyor. Oysa çiğ besinlerin faydaları henüz bilimsel olarak kanıtlanmadı. Bakterileri öldürmek ve hazmı kolaylaştırmak için besinleri pişirmek gerekiyor. Kanser hastası; yumuşak, çiğnenmesi ve sindirimi kolay besinlere ihtiyaç duyar.
Haberin fotoğrafları