kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin'de tek çocuk kısıtlamasına devam

Yeni Haber
Çinli yetkililer çeyrek asırdır uygulanan tek çocuk politikasının 2010'dan önce değişmesinin öngörülmediğini söyledi. Çin Devlet Nüfus ve Aile Planlaması Komitesi Basın Sözcüsü Yu Xuejun yaptığı açıklamada, Çin'de sadece tek çocuk izni verilen kesimin yüzde 35.9 ile az bir nüfusu oluşturduğunu söyledi.

Yu azınlık milliyetlerin 2 veya daha fazla çocuk yapma hakkına sahip olduğunu dile getirirken nüfusun yüzde 52'sini kapsayan bir kesimde de "bir buçuk çocuk politikası" adı verilen ve ailenin tek çocuğu olan anne-babaların iki çocuk sahibi olmasına izin verilen uygulamanın devam ettiğini belirtti.

"Doğumları sınırlamak bu problemi halletmenin tek yolu değildir" diyen Yu, Çin nüfusunun dünyanın yüzde 20'sini oluşturduğunu ve ülke nüfusunun ekonomik kalkınma ile orantılı bir sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Yu gelecek yıllarda 2 çocuk izni verilen aile sayısının artabileceğini fakat 2010'dan önce mevcut politikanın değişmeyeceğini sözlerine ekledi.
Bilindiği gibi Çin'de uygulanan tek çocuk politikasına bağlı olarak birçok aile doğum öncesi kontrolle kız çocuklarını aldırıyor ve bu da erkek çocukların çoğalmasına yol açıyor. En son yapılan araştırmada erkek nüfusun bayanlardan 37 milyon daha fazla olduğu ve bunun ileride ciddi sosyal problemlere yol açabileceği belirtilmişti.

Bu arada, tek çocuklu ailelerin çoğalması nedeniyle bazı kişiler için hala, dayı, amca, enişte gibi kavramların ortadan kalktığı ve toplumun belirli bir kesiminde akraba sıkıntısı sorunu yaşanabileceği belirtiliyor.