kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Edirnekapı-Habipler arası 20 dakikada

Serdar CANIPEK / MERKEZ
Edirnekapı-Habipler arasında saatte 25 bin yolcu taşıyacak hafif metronun inşaası tamamlanıyor. Deneme sürüşü dün yapılan hat 10 Eylül'de hizmette..
Büyükşehir Belediyesi tarafından 138 milyon dolar harcanarak inşa edilen Edirnekapı - Sultançiftliği - Habipler Hafif Metrosu'nda deneme sürüşü dün gerçekleştirildi. 10 Eylül'de hizmete açılacak 13.3 kilometre uzunluğundaki Edirnekapı-Sultançiftliği- Habipler Hafif Metrosu'nda yolculuk sadece 20 dakika sürecek ve saatte tek yönde 25 bin yolcu taşınacak. 1 yıl içinde Topkapı'ya kadar uzatılacak hat, Aksaray- Havalimanı Metrosu, Kabataş-Zeytinburnu Tramvayı, Cevizlibağ-Avcılar Metrobüsü ile entegre olacak. 5.8 kilometresi yeraltına alınan hattın 6' sı yeraltında 12' si yer üstünde toplam 18 istasyonu bulunuyor. Proje Topkapı'ya kadar uzatıldığında hattın uzunluğu 15.2 kilometreye çıkacak. Hattın Uluyol İstasyonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teknik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, cadde tramvayı olarak başlayan hattın yeraltına alınması nedeniyle vatandaşların trafikte bazı sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Bölge insanımızın büyük çilesini artık bitirmek üzereyiz. Buradaki yanyol çalışmaları ve Edirnekapı tünel inşaatıyla birlikte bütün iş Kasım ayında bitecek. " dedi.

TOPKAPI'YA UZATILACAK
Hattın en kısa zamanda vatan Caddesi üzerinden Topkapı'ya kadar uzatılacağını belirten Erden, Yenikapı, Otogar ve İkitelli'ye bağlantısı olacak hattın "Sürekli akış halinde bir hafif metro" olacağını söyledi. İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk de 2002 yılında temeli atılan hattın maliyetinin 138 milyon doları bulduğunu belirtti. Edirnekapı- Sultançiftliği-Habipler Hafif Raylı Sistemi, Edirnekapı'dan başlayıp, Eski Edirne Asfaltı üzerinden Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa'ya geçerek Sultançiftliği ile Habipler'e kadar ulaşıyor. Sistem Edirnekapı'dan Vatan Caddesi'nde Aksaray - Bağcılar - Havaalanı Hafif Metrosu ile Topkapı'da da Kabataş-Zeytinburnu - Bağcılar Tramvay Hattı ile entegrasyonunun sağlanacak.

OTOBÜS HATTI KALKIYOR
Hattın devreye girmesinin ardından trafik yoğunluğunun hafiflemesi için güzergah üzerindeki 32 hatta 211 otobüs ve 8 hatta toplam 736 minibüs kaldırılarak başka hatlara yönlendirilecek. Deneme sürüşüne Erden ve Öztürk'ün yanısıra Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ve vatandaşlar da katıldı.
Haberin fotoğrafları