kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Barışçıl çözüm için Meclis'e girmek istiyoruz

Yeni Haber
DTP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, sorunların barışçıl bir temelde çözülmesi için Parlementoda bulunmalarının önemli olduğunu savunan Tuğluk, "70 milyonluk Türkiye'yi kucaklamaya hazırız" dedi. Tuğluk, sorunların barışçıl yoldan çözülmesine inandıklarını ifade ederken, "Bizler asker cenazelerine de katılmak isteriz" dedi.

DTP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, son günlerde öne çıkan AKP'nin DTP ile birlikte hareket etme olasılığıyla ilgili tartışmalara değindi. "Uzlaşma ve Kürt sorunu konusunda destekleyici adım atan her partiyi destekleyeceğiz" diyen Tuğluk, 22 Temmuz sonrasında bağımsız adayların Meclis'te "kilit" rol oynacağını ifade etti. Tuğluk yunları kaydetti:

"Bizimle kendi siyasetlerini hayata geçirme temelinde samimiyetsiz yaklaşanları desteklemeyeceğiz. Parlementoda kilit bir rol oynayacağız. Ama ülkeyi çıkmaza sokarak çözümde kilitlemeyi değil, barışçıl ülke bütünlüğünden yana politikalar geliştirerek kilidi açma rolünü oynayacağız. Amacımız çatışmaların olmadığı, istihdam sorununa tamamen çözüm bulunmuş bir bölge ve ülke yaratmaktır. Bunun için de diğer parti ve kurumlarla birlikte çalışmalar yapılması gerekiyor."

ASKER CENAZELERİNE KATILMAK İSTERİZ

Tuğluk sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sorunların demokratik çerçevede çözülebilmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bizler asker cenazelerine de katılmak isteriz. Çatışmada her iki kesimin duyduğu acıları içimizde hissediyoruz. Ancak asker cenazelerinde tepki alabilme kaygısıyla bu törenlere katılmayı uygun bulmuyoruz. Kardeşliğe yönelik siyasetimizi provoke etmek isteyenlere prim vermeme ve ortamın gerilmesinin önüne geçmek için genel olarak katılmıyoruz. Ancak bölgede birçok partili arkadaşlarımız taziye evlerini ziyaret ederek başsağlığında bulunuyor ve acıları paylaşıyorlar."

BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN MECLİS

Sorunların barışçıl temelde çözülmesi için aday olduklarını söyleyen söyleyen Tuğluk, "70 milyonluk Türkiye'yi kucaklamaya hazırız. Bizler kendi iç dinamiklerimizle bu sorunu çözmek zorundayız. Biz bunu başaramazsak, AB ve ABD bununla ilgili içişlerimize karışarak farklı çözüm önerileri getirir. Bunun sonucunda da Türkiye bölünme tehlikesi geçirir. Bizler sorunlarımızı farklılıklara tahammül ederek iç dinamiklerimizle çözmeyi başarmalıyız" diye konuştu.

"TÜM BÖLGELER İÇİN UMUTUZ"

Kendilerini neden "Bin Umut" adayları olarak niteledikleri şeklindeki bir soruya da Tuğluk şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'nin ciddi anlamda muhalif bir sese ihtiyacı var. Bu sesi, kendini iktidara getirme uğraşında olan CHP'nin yansıtamadığı açık ve net ortadadır. CHP, AK Parti muhalifidir. Açık ve net olarak söylemek gerekirse muhalefet demek, ülkenin sorunlarına eğilebilmek demektir. Biz, sadece Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için değil, tüm bölgeler için kendimizi umut olarak görüyoruz. Bu halk binlerce bedel verdi. Acı çekti. İşte onların beklentilerini Meclis'e taşımak ve en iyi bir biçimde temsil etmek amacı ile kendimize bin umut adayı dedik."

Öte yandan Tuğluk, türban yasağını insan hakları ihlali olarak değerlendirdiklerini söyledi. Tuğluk, "Bizler bu konunun çözümünden yanayız. Bunu yaparken de kurumları birbirine kırdırmamak gerekir. Toplumsal ve kamusal alanda türban serbest bırakılmalıdır" diye konuştu.

(ANKA)