kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"TeknoTaksi" İstanbul trafiğine çıkıyor

20.06.2007
''TeknoTaksi'' projesiyle, taksilerin içinde bulunan özel bir mekanizma aracılığıyla, herhangi bir acil durum meydana geldiğinde taksi şoförü, Profesyonel Güvenlik İzleme Merkezi'nin taksiyi yakın takibe almasını sağlayacak.

Krom Teknoloji'den yapılan yazılı açıklamada, ''TeknoTaksi'' projesiyle, İstanbul'daki 18 bin taksi, 36 bin taksici ve 200 bin kişiye ulaşan aileleri ile yaklaşık 250 bin kişinin trafikte daha rahat ve güvenli dolaşabilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Geliştirilen yeni proje ile ''TeknoTaksi''lerin, İstanbul trafiğinde çok yakında yolcu taşımaya başlayacağı ifade edilen açıklamada, taksicilere özel kapsamlı bir güvenlik sistemi olan TeknoTaksi'nin, taksicilerin daha rahat çalışabilmesi için farklı çözümler sunduğu, taksi durakları ve taksici arasındaki iletişimi güçlendirirken, müşteriyi de en yakın taksiye yönlendirerek, taksilerin müşteriye erişimini kolaylaştırdığı kaydedildi.

Açıklamada, konuya ilişkin görüşlerini aktaran İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları Oda Merkez Müdürü Adem Coşkunyürek, yılda yaklaşık bin taksicinin gaspa maruz kaldığını, bunlardan 20 tanesinin yaralanmayla, 7 tanesinin de ölümle sonuçlandığını bildirerek, ''Öldürülmeden önce önlem almak için Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır kullanılan araç içi GPS-GSM sistemlerinin Türkiye'de de zorunlu hale getirilmesi lazım'' dedi.

Açıklamada, TeknoTaksi'lerin içinde özel bir mekanizma bulunacağı, takside herhangi bir acil durum meydana geldiğinde taksi şoförünün, bu mekanizma aracılığıyla Profesyonel Güvenlik İzleme Merkezi'nin taksiyi yakın takibe almasını sağlayacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Merkezdeki operatör, araç içi gizli kameralar ile suçluları teşhis ve suçu ispat edebilecek. Güvenlik güçleri ve sağlık ekipleriyle doğrudan ve kesintisiz iletişim sağlanacağından gerekli görüldüğü takdirde bu güçler devreye girecek. Alarm merkezi ile polis ve özel ambulans sistemlerine 7 gün, günde 24 saat bağlı olduğundan, profesyonel ekipler her an taksicinin yanında olabilecek. Olası kaza veya saldırıların ardından taksicinin hastane masrafları ve diğer maddi kayıplarının telafisi için taksiciye özel ücretsiz gasp ve kaza sigortası yapılacak. Ayrıca, TeknoTaksi'lerde seyahat eden yolcu da belli kapsamlarda sigortalı olacak.''

TeknoTaksi'nin, Türkiye'nin en kapsamlı ve sürekli güncellenen ayrıntılı elektronik haritalarına sahip olduğu, özel şifre ile duraktan veya evden, internete bağlanılabilecek her yerden taksinin izlenebileceği ifade edilerek, internetten aracın ortalama hızı, yaptığı kilometre ve güzergah bilgilerine kolayca ulaşılabileceği ve GSM sim kartı ücretleri, vergiler gibi ilk başta fark edilmeyen masrafları olmadığından fiyat anlamında da taksiciler için çok avantajlı olacağı kaydedildi.

(AA)