kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fatih Özkan, OKS'nin ardından Özel Okullar Sınavı'nda da birinci oldu.

Şişirilmiş notla 10 puan avantaj

Yaşar ÖZAY / MERKEZ
Okullarından 'şişirilmiş' notlarla mezun olan öğrenciler 'İlköğretim Başarı Puanı' yükseldiği için OKS'de 10 puana varan avantajlar elde etti. Bu avantaj OKS'de sıralamayı da etkiledi..
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda bu yıl uygulamaya konulan "İlköğretim Başarı Puanı" (İBP), velilerde büyük şaşkınlık yarattı. İBP, öğrencilerin OKS'de aldıkları puanlara eklenerek 10 puana varan avantaj sağladı. Bir çok ilköğretim okulunda öğrencilere verilen şişirilmiş notlar, OKS'de sıralamayı da etkiledi. Çocuklarının cevapladıkları sorularla bir okula yerleşeceğini düşünen öğrenci velileri, sonuçlar karşısında getirilen sisteme isyan ediyorlar. 2006'daki sınavda 100 sorudan 56 net yapan bir öğrenci İstanbul'da 15 okulu tercih etme hakkı yakalarken, bu yıl aynı sayıda neti yapan bir öğrencinin İstanbul'da okuma şansı bulunmuyor. Bilindiği gibi 2007-OKS için 2006- OKS'den farklı bir yapı oluşturuldu. 2007-OKS istatistiksel açıdan daha farklı bir yöntemle değerlendirildiği için puanların oluşumunda İBP önemli kıstas oldu.

PUANLAR DEĞİŞEBİLİR
Bu yüzden öğrenciler tercihlerini yaparken kesinlikle başarı sıralamalarını kullanmalılar. Puanlar göreceli olarak değişebilir. Nitekim bazı okulların, özellikle tepe okulların puanları yükselirken, daha alt puanlarda yer alan okulların puanlarında değişim olmayacak. OKS tercihlerinde adayların 20 tercih yapacakları ve ek yerleştirmede ikinci bir tercih listesi düzenlenmeyecekleri düşünüldüğünde daha dikkatli olunması gerekiyor. Tercihlerde daha geniş bir liste yaparak ilk yerleştirmede şansı bulamayan öğrencilerin ikinci yerleştirme için kendilerine şans yaratmaları gerekiyor.