kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kemoterapinin panzehiri balık

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
10.07.2007
Kanser hastalarına uygulanan kemoterapinin vücutta yarattığı tahribatı, alınan gıdalarla azaltmak mümkün. Sardalya ve somon balığı, ekinezya, bol yeşil sebze, çökelek, mantar ve turp bu zorlu dönemde ilaç gibi gelir..
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü ve Sağlık Bakanlığı Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Danışma Birimi Başkanı Prof. Dr. Erkan Topuz; kanserden korunma yollarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Kemoterapi ya da kanser tedavisi bittikten sonra nasıl beslenmeli?
Kanser tedavisi sırasında uygulanan kemoterapi yöntemi, vücuttaki normal hücreleri de tahrip edebilir. Vücudun genel durumunu bozabilir, kuvvetsizlik ve kan tablosunda düşüklük meydana gelebilir. İşte bunu düzeltmek için tamamlayıcı tıbbın ayrı bir yeri vardır. Alacağınız gıdalarla kemoterapinin yan etkilerini azaltabilirsiniz. Bu konuda halk arasında 'balık yağı' olarak bilinen omega-3 yağ asidi çok faydalı. Ama omega-3'ü doğru balıkların yağından almak lazım. Örneğin okyanuslardaki sardalyalardan ve somon balıklarından elde edilen omega-3 çok faydalıdır. Bunun dışında, selenyum ve laykopen maddesi bağışıklık sistemini güçlendirir. Ekinezya da öyle. Özellikle yeşil sebzelerde bolca bulunan folik asit çok faydalıdır. Folik asit; hem kanserden korur, hem de kemoterapinin yarattığı tahribatın önlenmesinde etkilidir. Ginseng, ananas, çörekotu, zencefil ve kara üzüm çok yararlı. Zerdeçal çok önemli bir maddedir; hem tümör hücresini yok eder hem de immün (bağışıklık) sistemini güçlendirir. Bazı meme kanseri türlerinde keten tohumunu tavsiye ederiz. Ama bu her meme kanseri hastası için geçerli değil.

* Sağlık Bakanlığı bünyesinde tamamlayıcı yöntemlerle ilgili çalışmalar yapan bir komisyon var. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?
Bu, altı sene önce İstanbul Üniversitesi'nde Tamamlayıcı Tıp Birimi olarak kuruldu. Ondan sonra Ankara'da Kanser Danışma Kurulu kuruldu. Kanser Danışma Kurulu'nun bir tanesi de Tamamlayıcı Tıp Danışma Kurulu'dur. Yaklaşık 3.5 sene önce çalışmaya başladı. Başkanlığını da kurulduğundan beri ben yapıyorum. Sahtekarların ilaçları bize gelir. Biz bunların kontrolünü yaptırırız.

PUL DEĞİL TAZE BİBER!
* Acı biberin bazı türlerinin kansere sebep olabildiği söyleniyor?
Acı biberin, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hayvan deneylerinde tümörlü farelerin tümörlerini küçülttüğü görülmüştür. Ama bu taze acı biber ve arnavut biberi. Güneydoğu'da sıklıkla kullanılan kuru acı biber ise aflatoksin içerir ve bu madde karaciğer kanserine sebep olur.

* Akciğer kanseri riskini arttıran besinler var mı?
Şu anda en büyük çalışma Beta Carotene Kanser Önleme Testi'dir. Bu test, Finlandiya'da 29 bin erkek sigara içici deneğin üzerinde yapılmıştır. Beta karotenli besin takviyeleriyle beslenenlerde, beta karotende bulunan A ve E vitaminini alanlarda ve erkek sigara içicileri arasında akciğer kanseri riskinin arttığı gözlenmiş. Soğan, çay ve elma gibi flavonoidlerin alımı fazla olan kişilerde ise akciğer kanseri daha az görülmektedir. Ayrıca domates gibi kırmızı sebzeler de akciğer kanserini önleme bakımından hayli etkilidir.
Haberin fotoğrafları