kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zorla diyet yapar gibi değil keyif alarak detoks yapın

Bedia Ceylan Güzelce
09.07.2007
Şifalı otları, temiz havasıyla doğal detoks ortamı olan Ege'de bulunan Kempinski Hotel'de detoks diyet olmaktan çıkıp keyif haline geliyor. Özel mönülerle ruhunuz, her yerden duyulan su sesiyle de ruhunuz arınıyor..
Detoks programlarına katılanların bir kısmı, bütün yıl vücuduna gerekli özeni göstermeyenlerden oluşuyor. Oysa yaz başında veya sonunda detoksa girerek, bütünüyle arınmak mümkün değil. Detoks bir yaşam tercihi. İçtiğiniz sudan gün içerisinde ne kadar strese maruz kaldığınıza, yediğiniz yemeklerden nefes alıp verme biçiminize kadar her şeyle ilgili. Kırsal bölgelerde; doğal besinler yiyerek, temiz hava ile temas ederek, stresi 'hayat gailesi' olarak tanımlayıp olağan karşılayarak doğal bir detoks kısmen de olsa yapılıyor. Ancak şifalı otlarla beslenip, onların çaylarını içen Egeliler belki de Türkiye'nin detoksa en uygun bölgesinde yaşıyor. Önümüzdeki yıllarda Ege'de peş peşe detoks merkezlerinin açılacak olma nedeni biraz da bu...

BİR YAŞAM ŞEKLİ
Detoks kampı turlarının ikinci gününde artık suların üzerindeki pH değerlerini daha fazla okur olmuştum. Suyun alkali olması, daha fazla yağ yakımı anlamına geliyordu. Ancak pH değeri 7.1'in altına düşmeyen sularla bunu yapmak mümkündü. İkinci durağım olan Bodrum'daki Kempinski Hotel içerisinde yer alan Six Senses Spa sayesinde daha içeri adım atar atmaz hayli dingin bir atmosferin içinde buldum kendimi. Merkezin yöneticisi Emlyn Brown, detoks için gelenlere doğal bir yaşam programı hazırladıklarını anlatıyor. Brown, "Detoks özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için gerekli. Hem vücutlarını onarmak hem de zihinlerini dinlendirmek için burayı tercih ediyorlar" diyor. Yakında İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde de hizmet vermeyi planlayan Six Senses Spa, Tayland menşeli bir firma. Yunanistan, İspanya ve Ürdün'ün yanı sıra 11 ülkede daha şubeleri bulunan merkezde uygulayabileceğiniz detoks üç veya beş günlük iki farklı programdan oluşuyor. Her ikisinde de sabah sarımsak, limon, zencefil, zeytinyağı ve şef Eyüp Sabri Yunusoğlu'nun özel karışımlarından oluşan içecek ile uyandırılıyorsunuz. Ardından 'Çivit' ve 'Lal' gibi isimler verilmiş tematik odalarda thai ve ayurveda masajlarına giriyorsunuz. Yaklaşık 5 bin 500 metrekare üzerine kurulu spa merkezinde; yüksek ses, hızlı ve ani hareketlerden kaçınılıyor. İçtiğiniz sıvılar ve şefin hazırladığı detoks mönüler fiziksel bir arınma sağlarken, bu dinginlik ve her yerden duyabileceğiniz su sesi de ruhsal arınmayı beraberinde getiriyor. Bu da detoksu zorlu bir diyet olmaktan çıkarıp, keyfe dönüştürüyor.

DETOKSÇU GENÇLER
Detoks merkezlerini gezerken yalnızca ileri yaşlardakilere değil, genç insanlara da rastladım. Six Senses Spa Operasyon Müdürü Şehnaz Pasin; bunu, gençlerin artık yaşam bilinci edinmelerine bağlıyor. Six Senses Spa'da misafir ile detoksu uygulayan arasına hiçbir alet ya da makine girmediği için isteyen herkes burada detoks yapabilir. Ayrıca programa katılanlar gelmeden önce doldurdukları formlarda kişilik yapıları hakkında sorulan sorulara da yanıt veriyorlar. Eğer durgun biriyseniz sizi daha enerjik yapacak, çok hareketli biriyseniz sizi sakinleştirecek masaj programları ve buna göre içecekler hazırlanıyor.

HAMMADDE LİMON!
Kan ve lenf temizliğinde kırmızı kök, ekinezya ve kırmızı yoncanın karıştırıldığı çaylar tavsiye edilirken, limon suyu ve zeytinyağı karaciğer için birebir. Ayrıca sarımsak da detoksun gizli silahlarından bir tanesi. Dünyadaki tek anyonik besin olan limon ise arındırıcı özelliği en fazla olan destekleyici. Bütün detoks programlarının hammaddesi de limon! Suya, salatalara ve özel detoks içeceklerine konabileceği gibi su ile karıştırılıp içilebilir de.