kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Evde detoks yapmak için en ideal gün salı

Vücudunuzu ve ruhunuzu arındırmak için detoks yapmak istiyorsanız uzak diyarlara gitmenize gerek yok! Evde de kendi kendinize detoksa girebilirsiniz. Tatil günlerinde açlık stresi yaşamak istemeyenler için en uygun detoks günü salı..
Detoks kamplarını gezerken en çok merak ettiğim konu, detoks ile kilo verilip verilemeyeceğiydi. Ziyaret ettiğim detoks uzmanı Gabi Sterff, detoksu bir kilo verme yöntemi olarak düşünmemek gerektiğini belirtiyor: "Detoks sırasında kilo verilebilir, fakat asıl amaç bedeni ve ruhu arındırabilmek..." Birçok inanışta ve büyük dinlerde de kendine yer bulan bu arınma biçimi, bu şekilde ibadetle de birleşiyor. Antik çağlarda detoks merkezleri bulunmadığını düşününce, kendi başınıza da detoks yapabileceğiniz sonucu çıkıyor. Detoksun belki de en keyifli yanı bu; yani evde detoks!

Hafta sonu stres yapar
Uzun ve yorucu bir haftanın ardından vücudunuza bakım yapmak için detoks birebir! Öncelikle yapmanız gereken; kendinize detoks uygulayacağınız günü belirlemek. Hafta sonu kaçamaklarından mahrum kalmak, tatil günlerinde açlık stresine girmek istemeyenler için en uygun gün ise salı. Bu 24 saatlik detoks programında iki farklı seçeneğiniz var; birincisi çiğnemeden geçireceğiniz bir 24 saat, ikincisi ise taze sebze ve meyveler tüketmek. Sıvı orucu yani likit detoksu tercih edenler, salı sabahı kahvaltılarını yaptıktan sonra öğleden itibaren sıvı alımına başlıyor. Sebze çorbaları, taze sıkılmış meyvelerin suları ve bol miktarda ph değeri yüksek su; temel öğünlerinizi oluşturuyor. Akşam yemeğinde yine sebze suyu ya da çorbasını tercih edebilirsiniz. Çarşamba günü öğle saatlerinden itibaren yeniden günlük yeme içme alışkanlıklarınıza dönebilirsiniz.

Sebze detoksu da var
Detoks uzmanı Gül Kaynak'a göre; birçok kişi detokstan sonra yeme içme tercihlerini değiştiriyor. Nitekim bu tek günlük detoksun sonrasında bile vücudunuzda bir hafiflik ve tazelenme hissi başlıyor. Kendi adıma, tek günlük detoks deneyimim sonunda, bu hafifliğin yanı sıra zihinsel bir rahatlığa da ulaştığımı fark ettim. Sanırım ayda bir-iki kere deneyebilirim. Ancak kronik bir hastalığı olanlar, hamileler ve ilaç tedavisi görenler mutlaka detoks yapmaya uygun olup olmadıklarını doktorlarına sorup öğrenmeli. Bu arada eğer likit detoks yapmak istemiyorsanız, bu tek günlük programı yeşil yapraklı sebzelerden oluşan salatalar, alkalize su ve taze meyveler ile de gerçekleştirebilirsiniz. Detoks sırasında uzmanların tavsiyesi; hayvansal protein sağlayan et, süt ve peynir gibi gıdalara ara vermek. Ayrıca çay ve kahve gibi kafein miktarı yüksek içecekler de vücutta ciddi bir toksin birikimine neden oluyor. Bunların yerine bitkisel çayları tercih etmek de önemli. Belki de en önemlisi beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirip, bedenimizin hakkını vermek ve bütünüyle olmasa da toksinlerden vücudu dönem dönem arındırabilmek. Çünkü beden arındığında ruhunuz da onun peşinden gelecektir. Detoksun sırrı biraz da budur belki...