kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kemoterapi sırasında sofranızda bulunsun

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Kanser hastalarına uygulanan kemoterapi ve radyoterapi tedavisi sırasında; balık, ceviz, fındık, yumurta (özellikle beyazı) ve çökelek ön planda tutulmalı. Turpgiller, sarı-yeşil sebzeler, su teresi, karahindibağ, semizotu, turunçgiller (greyfurt suyu hariç), enginar, yer elması, kuzukulağı, soğan, elma, ananas, avakado, ayçiceği tohumu, yeşil çay, böğürtlen yaprağı, papatya çayı, zencefil, zerdeçal, kiraz, kayısı, baklagiller, küçük fasulye ve bezelye gibi gıdalarla mönü çeşitlendirilmeli.

* Ginsengi (Uzakdoğu bitkisi) ameliyat öncesi ve sonrası alın. Devedikeni ekstresini; karaciğeri korumak ve yağlanmaya karşı kullanın.

* Tedavi sırasında kırmızı et tüketimini azaltın. Doymuş yağları, iç yağı ve domuz yağından yapılmış salam, sosis ile bira gibi sert içkilerden ve konservelerden kaçının. Greyfurt suyu ve önerilecek bitkisel ilaçlardan sakının. Beyaz şeker, süt, tatlandırıcılar ve beyaz un dikkatli alınmalı.

* Rafine tahıl yerine bütün tahılın, yulaf, çavdar ve kahverengi pirincin serbest radikallari azalttığı, kromozom hasarını önlediği saptanmıştır.

* Nar suyu ekstresi üzerine yapılan çalışmalarda, farelerde tümör hücrelerinin büyümesinin durduğu saptandı.

* Mantarlar kralı adıyla bilinen 'maitake mantarı'; kanserden korunma, diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon ve bağışıklık sistemi uyarıcısı olarak etkilidir. Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini azalttığı gözlenmiştir.

* Shitake mantarı da Asya yemeklerinden temel malzemelerden biridir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kanserden korunmaya, kanser tedavisine, yüksek kolesterolün düşmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kemoterapinin yan etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

* Ölümsüzlük mantarı olarak bilinen reishi mantarı; halsizlik, yüksek kolesterol, yüksek tansiyona, saç kaybı, kemik iliği baskılaması ve kilo kaybı üzerinde etkilidir. Ağrı eşiğini düşürür. Diyabette ve kronik hepatitte etkilidir. Boğaz kuruluğu, kaşıntı ve bulantı yapabilir.

* Biberiyenin akciğer kanserlerinde ilaç gibi kullanılması için ilaç deneyleri devam ediyor.
Haberin fotoğrafları