kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
2011’DE HİZMETE GİRECEK Ulaştırma Bakanı İsmet Yıldız, sistemin çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğünü , 2011 yılında halkın hizmetine verileceğini söyledi.

İki tüp 45 metre derinde birleşti

Sadık GÜLEÇ /HABER MERKEZİ
Marmaray'ın "10 ve 11 numaralı"batırma tüp tünellerinin birleşme işlemi denizin 45 metre altında tamamlandı. Japon proje müdürü bu anın çok önemli olduğunu belirterek birleştirleştirme işlemini dualarla gerçekleştirdiklerini söyledi..
Marmaray Projesi kapsamında Üsküdar açıklarında belirlenen güzergahlara yerleştirilen "10 ve 11 Numaralı" batırma tüp tünellerinin birleştirilmesi yapıldı. Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz birleştirilen 10 ve 11 numaralı tüp tünellerini basın mensuplarıyla birlikte gezerek bilgi verdi. Projeyi gerçekleştiren Japon mühendisler ise 2 tüpün birleştirildiği noktaya kazalardan koruması için üzerinde Japonca "iyilik, şans" dileyen yazılar bulunan kağıtlar bıraktılar.

2 AYDA 1 TÜP İNECEK
Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, denizden 45 metre derinlikte ve Üsküdar Sahili'nden 570 metre uzaklıkta bulunan tünelde basın mensuplarına inşaat hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Proje çok iyi gidiyor, tüm insanların faydalanacağı bir proje olacak. Londra'dan trenle gelen Avrupalılar, kesintisiz olarak buradan geçecek. 2 ayda 1 tüp indirilecek ve 18 ayda tüplerin indirilmesi tamamlanacak" dedi. Projenin tünel açma işlemlerinin de devam ettiğini söyleyen Yılmaz, 2 ayrı tünel açma çalışmasından birisini 433, diğerinin ise 478 metre ilerlediğini kaydetti. Proje kapsamında deniz altına 11 tüp ikişer aylık sürelerle deniz altına indirilecek. Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz 1.5 yıl sonra denizin altındaki tüplerin tamamlanacağını belirterek şu bilgileri verdi:

UĞURLU KAĞITLAR
"Üsküdar'daki çalışmalar devam etmekte. Önümüzdeki ay istasyon kazı çalışmalarımız başlayacak. Anadolu yakasında tüplerde boğaz geçişinde hiçbir sıkıntı yok. Avrupa yakasında ise hala arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Sistem, 2011 yılında halkımızın hizmetine verilecektir.'' Marmaray projesini gerçekleştiren Taisei firmasının Japon mühendisleri ise her tüp birleştirilirken kendi inanışlarına göre şans getirmesi için üzerinde "şans, mutluluk" yazan kağıtlar yazıyorlar. Bu kağıtları birleştirmeden önce iki tüpün birleşme noktasına bırakan Japon mühendisler, dualar ediyorlar. Projesi gerçekleştiren Taisei firmasından Proje Genel Müdür Yardımcısı Tetsuro Matsukubo inanışları gereği bu muskaları bıraktıklarını söyledi. Tetsuro Matsukubo "inanışımıza göre bu kağıtların uğur getirdiğine inanıyoruz. Tüplerin birleştirilme anı çok önemli. Bu yüzden bu kağıtları birleştirmeden önce bırakarak dua ederiz" dedi.

15 GÜNLÜK YİYECEK VAR
Deniz yüzeyinin altında bulunan tüplerde bir kaza olması durumunda çalışanlara 15 gün yetecek kadar yiyecek ve ilk yardım malzemesi bulunuyor. Tüplerin içinde bulunan duvarlara monte edilen çantaların içinde vitaminler, peksimet, su, battaniye ve el fenerleri yer alıyor.
Haberin fotoğrafları