kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR

Ruslar Almanları yakında geçecek

Antalya'da bu yaz turizm fena gitmiyor. Ama yine anlaşılan durumu kurtaracak perde arkasındaki kahramanlar Ruslar olacak. Çünkü, Türkiye'ye giderek artan ilgileri yıllardır turist rekorunu elinde bulunduran Almanların tahtını neredeyse sallamaya başlamış. SABAH Gazetesi Akdeniz Temsilcisi Ünal Ersözlü, gazetenin yazarı Yasemin Berkel, turizmciler Özer Saraçoğlu ve Adnan Fırat ile geçen hafta Antalya'da sohbet ederken söz turizmde ihtiyaç duyulan hayati alanlardaki kalifiye adam eksikliğine geldi. Saraçoğlu, iki önemli dikkat çeken önemli uyarıda bulundu:
"Yapılan hesaplara göre bu yaz 2.5 milyon Alman, 1.5 milyon civarında da Rus turist bekleniyor. Almanların artışı sıfıra yakınken, Ruslar yıllık yüzde 30 tırmanışta. Bu da, yıllar bazında Rusların Alman turistleri geçeceği anlamına geliyor. Ancak, rehberlik hizmetleri dahil Ruslara, Almanlara verdiğimiz kaliteli hizmeti sunacak yeterli eleman bulamıyoruz.
Batı Avrupalı turistlere hizmet veren rehberler, işin uzmanı Türkler. Bizi çok iyi anlatıyorlar. Ruslar ise, çoğunluğu sokak Rusçası konuşan Türk Cumhuriyeti' nden gelen kişilerle idare ediliyor. Ama karşınızda genelde kaliteli dev bir Rus kitlesi var. Gelecek vaat eden bu hazine yeni eğitimli personelle küstürülmemeli. Bir de, Avrupalılar Rusları sevmiyor ve genelde aynı otelde kalmak istemiyor. Türkiye' nin hem Avrupalılar, hem de Rusları kırmayacak çözümleri üretmesi lazım. Belki, Rus ve Alman-Avrupalı ağırlıklı ayrı bölgeler oluşturulabilir."
Türkiye'de, kriz patlamadan işlere el atılmaz. Konunun tam merkezi Antalya'dan işin uzmanı kişilerin bu uyarılarına belki krizler çıkmadan bu kez kulak asan olur. Ya da her zaman olduğu gibi bu çığlıklar sadece Antalya'nın falezlerinde yankılanır ve hoş bir seda olarak kalır.