kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal TV çağrısını yineledi

ANKA
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı televizyonda tartışmaya çağırdı. Erdoğan'ın, "milletten kaçtığını" savunan Baykal, CHP'ye yönelik "kılavuz" eleştirisine de tepki gösterdi. Baykal, "Bizim kılavuza ihtiyacımız yok. Bizim bir tane kılavuzumuz var. O da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuştu.

Türkiye'nin bütün yerlerinin ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Baykal, "CHP'liler, Kırıkkale'yi nedense bir başka severiz. Kırıkkale bizim için Cumhuriyetin bir eseridir. Türkiye'nin kalkınma hamlesinin ilerleme, sanayileşme, hamlesinin sıfırdan nasıl insan eliyle, Cumhuriyetin çabasıyla yaratıldığının en büyük göstergesidir. Kırıkkale kalkınırsa biz mutlu oluruz" diye konuştu.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun eskiden 20-25 bin kişiyi istihdam eden bir kuruluş olduğunu ancak 2 bin kişilik bir atölyeye döndüğünü söyleyen Baykal, Kırıkkale'deki diğer tesislerin durumunun da aynı olduğunu ifade etti. Orman İşletmeleri ve Kırıkkale'nin bazı belediyelerin, Tekel Baş Müdürlüğü'nün de kapatıldığını anlatan Baykal, okulların, adliyenin vb yerlerin kapatıldığını söyledi. Baykal, AKP iktidarının Kırıkkale'yi ihmal ettiğini öne sürdü.

Türkiye'nin son dönemde büyük bir borç altına girdiğini belirten Baykal, şu andaki borçların 80 yıldaki borcuna eşit olduğunu kaydetti. "80 yılda Türkiye 221 milyar dolyar borç yaptı. 4 buçuk yılda bunlar bir okada buna eklediler 408 milyor dolar" dedi. Baykal, gelen bu paralarla "birilerinin" zengin olduğunu ileri sürdü.

"PETKİM'İN SATIŞINI DURDURACAĞIZ"

PETKİM'im satışını da eleştiren Baykal, şöyle konuştu:

"PETKİM Türkiye'nin sanayisinin bel kemiği. PETKİM'i tuttunmu Türk sanayinin boğazını tuttun demektir. Kim aldı Allah aşkına. Kimin aldığını bilmiyoruz. Ne olduğu belli değil. Karışık, kuruşuk bir vaziyet. Karanlık ilişkiler, karışık ilişkiler, sattılar gitti. Peki bu kadar önemli tesisin seçime iki hafta kala satılmasına ne diyorsuzun? Seçime iki hafta kala bu kadar büyük bir tesis satılır mı. Niye satılıyor, acelesi ne? Bir telaş mı var? Seçim öncesinde diyorum. İnşallah iki hafta sonra CHP iktidar olacak. CHP iktidar olursa PETKİM satışına dur diyeceğiz, dur."

YOLSUZLUK VE DOKUNULMAZLIK VURGUSU

Yolsuzluklarla mücadele etmeden Türkiye'nin ayağa kalkmasının mümkün olmadığının altını çizen Baykal, "Yolsuzluğun arkasında ne var biliyoruz. Üçgenin bir tarafından haramzade bir işadamı var. Kazancı helal mi helal mi hiç umrunda olmayan bir işadamı var. Ama sadece o yetmiyor. Onun yanında bir de ona yardımcı olacak, kanunu tüzüğü anlatacak, minareyi çalarken ona kılıf getirecek bir kamu görevlisi var. Ama bu ikilisi de yetmiyor. Bir de bunun yanında, bunlarla işbirliği yapacak ahlaksız, namussuz bir siyasetçi var. Bu üçü bir araya geliyor yolsuzluk oluyor."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçimler öncesinde dokunulmazlığı kaldırma sözü verdiğini ancak buna yanaşmadığını hatırlatan Baykal, CHP'nin Meclis'i yönlendirecek bir noktaya gelmesi halinde dokunulmazlıkları kaldıracaklarını söyledi.

TERÖR ELEŞTİRİSİ

AKP'nin terör politikalarını eleştiren Baykal, eve dönüş yasası ile Dubai'de yapılan anlaşmayı hatırlattı. Türkiye'deki terörün kaynağının Kuzey Irak olduğunun altını çizen Baykal, "Terörün kökü orada. Karagah orada şehitler burada. Onlara PKK'ya destek olmayacaklarını anlatmak lazım. Bunu anlatmak bizim hakkımız. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. İktidar, 'Canım şimdi Türkiye'de terör bitti mi de Kuzey Irak'la uğraşalım' diyor. Barzani ağzı" diye konuştu.

18 Nisan 2006 TBMM'ye sevkedilen Terörle Mücadele Yasası ile PKK lideri Abdullah Öcalan'ın afedilmeye çalışıldığını ileri süren Baykal, "Türkiye'de bir terör örgütü var. Onun bir kurucusu var. Onu da avukatı bir dilekçe verir, 'ben pişman oldum derse onu da tahliye ederiz' diyor. Kanun bu. Geçen yıl Nisan'da geldi. Kıyameti kopardı CHP. Yapamazsınız, milleti bir birinemi düşüreceksiniz dedik. Korktular maddeyi çıkardılar" dedi.

"TV'DE TARTIŞALIM" ÇAĞRISI

Baykal, şöyle konuştu:

"Ben isterdim ki Başbakanla bunları baş başa konuşalım. Dünyayın her yerinde seçimden önce partilerin liderleri bir araya gelir. Düşüncelerini söyler. Şimdi biz diyoruz ki, 'Gel Tayyip Erdoğan, televizyona birlikte çıkalım. Gazetecileri, televziyoncuları çağıralım. Sorsunlar biz cevaplayalım. Gel bu seçimde yapalım diyoruz. Gelmem diyor başbakan. Niye acaba neden kaçıyor, Neden korkuyor Başbakan. Milletten kaçılır mı? Benden kaçmıyor milletten kaçıyor. Gel bir tartınalım milletin terazisinde. Bu söylediklerim yanlış olsa gelmez mi? Ne yapıyor o. Çıkıyor bize hakaret ediyor."

"BİZİM KLAVUZUMUZ MUSTAFA KEMAL"

Başbakan Erdoğan'ın CHP'ye yönelik "cibilliyetsiz" eleştirisine Baykal, "Bunlara söylenecek çok söz var ama bizim derdimiz biz Müdafai Hukuk'tan geliyor, Kuvayi Milliye'den geliyoruz. Bizim siyasetimiz, cibiliyetimiz belli, bir gömlek giyip sıkışınca çıkarmıyoruz. Neysek oyuz, CHP'liyiz" sözleriyle tepki gösterdi.

"Başbakan Erdoğan'a bir kılavuz lazım" diyen Baykal, "Aslında onun bir sürü kılavuzu var. Hem yerli hem de yabancı kılavuzu var. Bizim kılavuza ihtiyacımız yok. Bizim bir tane kılavuzumuz var. O da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür" dedi.

Kömür ve gıda yardımlarını eleştiren Baykal, vatandaşların bu yardımlardan dolayı "oylarını satmamalarını" istedi. Baykal; "Aman oyunuzu satmayı. Oy namustur, ırzdır.." dedi.

Baykal, aileye büyük önem vereceklerini, burada da annelere büyük destekte bulunacaklarını söyledi. Baykal, "Kadın ailede devlet olacak. Devlet ana projesi bu. Devlet ana olacak" diye konuştu.

MİTİNGDEN NOTLAR

Mitinge, vatandaşlar aşırı sıcağa rağmen büyük ilgi gösterdi. Miting öncesi, sanatçı Faruk Demir bir konser verdi. Miting alanında, "Anamızı da aldık geldik", "Grevsiz, toplu sözleşmesiz sendaki yasası değiştirilsin" yazılı pankartlar bulunurken, bazı vatandaşlar da aşırı sıcak nedeniyle baygınlık geçirdi. Mitingde, az sayıda da olsa DSP bayrakları yer aldı. 16.45'te başlayacağı duyurulan miting yaklaşık yarım saat gecikmeyle başladı.