kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Her 12 gençten biri çete üyesi

Yeni Haber
Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun raporu, Türkiye'de her 12 gençten birinin çete üyesi olduğunu ortaya koydu.

Raporda yer alan araştırmaya göre, her 10 gençten biri delici-kesici alet, her 20 gençten biri de ateşli silah taşıyor. Komisyon raporu gençler arasında alkol, sigara ve kumar gibi kötü alışkanlıkların da yaygınlaştığı tespitinde bulundu. Rakamlara göre gençlerin yüzde 6.2'si kumar, yüzde 22,4'ü de şans oyunu oynuyor. Ortaöğretim kurumlarında okuyan gençlerin yüzde 15.6'sı sigara içerken, içki kullananların oranı da yüzde 16'yı buluyor.

Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun raporu, gençler arasında giderek artan kötü alışkanlıklara ilişkin önemli tespitler içeriyor. Komisyon tarafından "Türkiye'de Ortaöğretim Kurumlarına Devam Eden Öğrencilerde Şiddet ve Şiddeti Etkileyen Etkenlerin Saptanması" amacıyla yapılan araştırmaya göre, gençlerin yüzde 15.6'sı sigara kullanıyor. Bu oran erkek öğrencilerde yüzde 21.8 olarak belirlenirken kız öğrencilerin yüzde 7.5'i sigara içiyor. Yine gençler arasında içki içenlerin oranı yüzde 16.5'i buluyor. Yapılan araştırmada yer alan, "son üç ay içinde uyuşturucu/uyarıcı madde kullandınız mı?" şeklindeki soruya ise gençlerin yüzde 2.6'sı "Evet" yanıtını verdi.

GENÇLER ARASINDA ÇETELEŞME YAYGIN

Komisyon raporunda yer alan araştırmanın ortaya koyduğu bir başka önemli bulgu da gençler arasında çeteleşmenin giderek yaygınlaştığı yönünde oldu. Buna göre gençlerin yüzde 9.2'si delici-kesici alet taşırken, yüzde 5.9'u da üzerinde ateşli silah bulunduruyor. Araştırmaya göre ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin yüzde 7.7'si de çete üyesi. Bu oranlar "gençler arasında yaralanma ve şiddet davranışları açısından riskli davranışların oldukça yaygın olduğu"nu gösteriyor. Aynı zamanda da her 10 gençten birinin delici-kesici alet, her 20 gençten birinin ateşli silah taşıdığını, her 12 gençten birinin de çete üyesi olduğunu ortaya koyuyor.

KUMAR DA YAYGINLAŞIYOR

Araştırmaya göre gençlerin yüzde 6.2'si kumar oynarken yüzde 22.4'ü de şans oyunları oynuyor. Raporda yasal olarak gençler arasında olmaması gereken kumar ve şans oyunu oynama davranışlarının tespit edildiği belirtilerek "kumar oynama ile ilgili yasal önlemlerin uygulamalarının yoğunlaştırılması gerekmektedir. Şans oyunu oynatan kurumların mutlaka, '18 yaş' sınırına dikkat etmeleri gerekmektedir. Başta ebeveynler olmak üzere toplumun gençlerin kumar ve şans oyunu oynamaları konusunda duyarlılıklarının artırılması gerekmektedir" denildi.
Raporda gerek çeteleşme gerekse kötü alışkanlıklar konusunda şu önerilerde bulunuldu:
-Gençlerin sigara, alkol ve uyuşturucu maddelere ulaşımının engellenmesine yönelik çalışmalar yoğunlaştırılmalı, sigara ve alkol satışı yapılan yerlerde 18 yaş sınırına dikkat edilmeli,
-Tütün ve tütün mamülleri konusunda TBMM'de bekleyen yasa tasarısı bir an önce hayata geçirilmeli,
-Sigara, alkol ve uyuşturucu kullandığı tespit edilen gençlere okullarda danışmanlık hizmeti sağlanmalı,
-Gençlerin silaha ulaşmalarının engellenmesi için, toplumda genel olarak silaha ulaşma ile ilgili yasal durum güçleştirilmeli,
-Gençler silah ve şiddet arasındaki ilişki konusunda bilgilendirilmeli,
-Evlerinde silah bulunduran ebeveynler silahların evden çıkmasını sağlamalı,
-Okullarda silah taşıma ve çete etkinliklerinin olma durumu izlenmeli,
-Eğitim, emniyet, SHÇEK, sağlık gibi kurumlar tarafından silah taşıdığı ve çete etkinliklerine katıldığı tespit edilen gençler mutlaka psikososyal yönden değerlendirilmeli ve desteklenmeli.

(ANKA)