kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çok fazla deniz ürünü yerse metal zehirlenmesi yaşar

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
06.07.2007
Sağlıklı bir beslenme daha yemek hazırlama aşamasında başlar: Teflon tavalarda mutlaka yağlı kağıt kullanın, alüminyum folyodan uzak durun!..
Prof. Dr. Murat Tuncer; aileler için hazırladığı 'Çocuk Sağlığı Rehberi' adlı kitabında yer verdiği önerileri anlattı:

* Çocuklara yemek hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar neler?
*
Özellikle et gibi yoğun protein ve yağ içeren malzemelerin pişirilmesinde; teflon tavalar ve floroid içeren yapışmaz yüzeyler kullanıyorsanız tavanın içine mutlaka yağlı kağıt koyun.

* 180 derecenin üzerindeki ısı, yağın ve şekerin yanarak akrilamit denilen kanserojen bir maddenin açığa çıkmasına neden olduğundan; böyle üretilmiş ürünleri (bebe bisküvileri, cips ve kızarmış patates gibi) sınırlı miktarda tüketin. Evinizde kek yaparken yüksek ısılarda pişirmeyin.

* Malzemenizi alüminyum bazlı kağıtlara sarmayın. Alüminyum alımı, uzun yıllar içinde bazı öğrenme bozukluklarından ve hafıza kaybından sorumlu tutuluyor.

* Çocuklarınıza çok sık aralıklarla deniz ürünleri yedirmeyin. Maalesef, deniz ürünleri bazı ağır metaller içerdiğinden sık tüketildiğinde ciddi ağır metal zehirlenmelerine yol açabilir.

* Çocuklarınıza hiçbir yaşta sosis-salam gibi etler, konserve (balık dahil), sakatat (özellikle beyin), kolalı içecekler, hamburger türü fast food yiyecekler ve bunların ekmek çeşitleri (demir emilimini bozmaları nedeniyle) ile çikolata yedirmeyin.

TUZ İYOTLU OLSUN
* Özellikle denizden uzak yerleşim yerlerinde yaşayan çocuklar ve erişkinler iyot alımında eksiklikler göstermektedir. Bu nedenle iyotlu tuz kullanın ve yemek pişirirken değil, mutlaka piştikten sonra yemeğe tuz ekleyin. Aksi halde tuzdaki iyot, pişme anında yok olur. İyotlu tuzunuzu kapalı bir kavanozda ve güneşten uzak tutun.

* Bebeğe hangi tür emzik kullanmak daha doğru?
Bebeğinize ilk ay sonuna doğru emzik verebilirsiniz. Bebek, emziğini kendi seçecektir. Her tür emziği deneyebilirsiniz. Kauçuk emzikler kullanıldıkça nitrozanim denilen kanserojen bir madde oluşabileceği için, her ay yeni bir emzikle eskisini değiştirin. Eğer kullandığınız emzik silikonsa her üç ayda bir değiştirmeniz önerilir.

* Emzik kullanımı kaç yaşına kadar devam etmeli?
Emme refleksi, her bebeğin doğal refleksi olup, iki aydan itibaren emzik verilmesi öneriliyor. Emziğin 2 yaş ve üzerinde kullanılması haricinde bir yan etkisinden söz etmek gerçekçi değildir. Bebeğin sevdiği emzikten birkaç adet alıp, kaybolmaya karşı hazırlıklı olunmalı. Emzik çok sık kirlenebildiği için çok iyi temizlenmeli. Temizlemede kaynatma yöntemi veya yıkama kullanılabilir. Yıkamada şehir suyu değil, içme suyu kullanın. Eğer kaynatıyorsanız emziği daha sık yenileyin.

* Bebeğimiz 33 aylık. Maden suyu içmesinde bir sakınca var mı? Çok nadir de olsa içmek istiyor...
Tatmak anlamında içebilir. Ancak ağır mineralli sular bebekler için çok uygun değil.

* 1.5 kibrit kutusu peynir, 250 cc. süt, 1 kase (yaklaşık 150 gr.) yoğurt, 15 aylık bir çocuğun kalsiyum ihtiyacını karşılar mı?
Çocuğunuzun yaşına göre kalsiyum ihtiyacı; toplam 500-600 cc. süt veya yoğurt (2.5-3 su bardağı kadar), 1 kibrit kutusu beyaz peynir, sebze yemeklerinden günde en az 1 kez ve yumurta sarısının da mutlaka her gün verilmesiyle tam olarak karşılanır.
Haberin fotoğrafları