kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rice Gül'den kesin güvence alamadı

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin, sınırötesi operasyonu önlemek amacıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü aradığı bildirildi. Washington Post gazetesi, "Rice, müdahaleyi önlemek amacıyla Cuma günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e telefon etti ancak kesin bir güvence alamadı" diye yazdı.

Washington Post'un tanınmış köşe yazarı Jim Hoagland, "Irak'taki Sondaki Savaş mı?" başlıklı yorumunda ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin, sınırötesi operasyonu önlemek amacıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü aradığı ancak "kesin bir güvence" alamadığını belirtti.

Kuzey Irak'taki Kürt bölgesindeki göreli istikrar ve refahın, kötü yönetilen bir işgalin altında kanlı bir anarşinin hüküm sürdüğü Irak'ta ABD Başkanı George W. Bush için tek parlak nokta haline geldiğini belirten Hoagland şöyle devam etti:
"Ancak Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yönelik askeri akımlarının, Amerikan işgalinin son olumlu mirasını yok etmeyi ve ABD'nin kısa bir gelecekte Irak'ın kaos içindeki kentlerden çekilerek kuzeydeki üslerine konuşlanması olasılığını tehdit ediyor. Kürtler tarafından çok arzulanan konuşlanmaya, acil bir biçimde tıklayan seçim saatini dinleyen Ankara karşı çıkıyor."

BUSH GENERALLERİ CAYDIRACAK NET VE TUTARLI MESAJ VEREMEDİ

Jim Hoagland, "Türkiye'nin PKK terörizmi konusundaki meşru şikayetlerinin idaresinin, Washington'dan atiklik ve kararlılık gerektirdiği"ni belirterek halbuki Bush Yönetiminin şimdiye kadar ne Irak, ne de komşuları konusunda gereken tavrı ortaya koyamadığını kaydetti.

Bush Yönetiminin Irak ile ilgili başarısızlığının nedenlerini değerlendiren Washington Post yazarı, bu çerçevede Suudi Arabistan'ın "İran'in Şii Ayetullahları'nın bir ajanı" olarak gördüğü Başbakan El Maliki ile birlikte çalışma çağrısına ret yanıt verdiğini belirtikten sonra şunları yazdı:
"Aynı biçimde yönetim, Türkiye'nin politikacılarını, Irak'taki Kürt bölgesini işgal etme tehditlerini giderek daha yüksek sesle dile getirmekten yada Türk generallerini son haftalarda yaptıkları gibi sınırda kuvvet yığınağını yapmaktan caydırabilecek net ve tutarlı bir mesaj iletmedi."

Bütün bunların kısmen politika ile ilgili olduğunu öne süren Hoagland, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki AKP'nin zorlu bir seçim ile karşı karşıya olduklarını, MHP'nin Erdoğan'ın "PKK terörizmi konusunda zayıf olduğu suçlamalarının sağcıları güçlendirdiği"ni yazdı.

Ancak bunların strateji ile ilgisi olduğunu kaydeden Hoagland, "Türkiye'deki işlerdeki etkinlik için politikacılarla rekabet eden generaller, sınırda güçlü, ABD tarafından korunan bir Kürt bölgesi istemiyorlar. Ve onlar, Washington'un, Irak topraklarından faaliyet gösteren, küçük ancak öldürücü PKK'lı terörist gruplarını engelleyeceği yönünde yerine getirmemiş olarak gördükleri sözleri nedeniyle rahatsızlar" yorumunu yaptı.

PENTANGON VE CİA HAREKETSİZ KALDI


Washington Post yazarı, "Ne Pentagon, ne de CİA'nın görevi yerine getirmek üzere adım atmadığını" da belirtirken hareketsizliğin Türkiye'nin, İran karşıtı gündemin Washington için Bush veya üst düzey yardımcılarınca verilen sözlerden daha öncelikli bir konu olduğu kuşkularını güçlendirdiğini kaydetti. Hoagland şu görüşleri dile getirdi:

"Bir ay kadar önce tecrübeli gözlemciler ve diplomatlar arasında Türklerin tehditlerine karşı müdahale etmesinin olasılığının az olduğu yönünde bir konsensüs vardı. Bu görüş, Ankara'da hayal kırıklığı ve seçim kaygıları yoğunlaşırken değişiyor. Diğer tarafta, bir müdahalenin hava akımları ve Türk özel kuvvetlerinin terör örgütü PKK üslerinde temizleme operasyonları ile sınırlı kalacağı tahminleri, giderek Kürtlerin tartışmalı Kerkük bölgesini kontrol altına almalarını engelleyecek daha geniş bir operasyon korkularına yer bırakıyor. Rice (ABD Dışişleri Bakanı), müdahaleyi önlemek amacıyla Cuma günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e telefon etti ancak kesin bir güvence alamadı."

Jim Hoagland, yazısına son verirken de "Kürt bölgesi"ndeki göreli sükuneti kaos ve bir kan gölüne dönüştürecek bir Türk işgali, Bush'un Irak'taki mirası ve ABD kamuoyunun oradaki Amerikan varlığına yönelik destek için tabuttaki çivi olur. Bunun olmayacağını sağlamak önümüzdeki haftalarda Bush ve onunla çalışan herkes için Bir Numaralı Öncelik olmalıdır" uyarısını yaptı.

(ANKA)