kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Erdoğan eziklik içinde

ANKA
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'ye yönelik eleştirilerine sert tepki gösterdi. Baykal, Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanını seçemediği için "eziklik" içinde olduğunu ileri sürdü. Baykal, "Yarın ne olur ülkenin içinde bulunduğu şartlar neyi gerektirir, hepimiz sorumlu insanlar olarak Türkiye'nin önünü açmak için ne gerekiyorsa onu yaparız" diye konuştu.

Deniz Baykal, atv televizyonunda çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, CHP'ye yönelik, "Türkiye için hiçbir katkısı" olmadı yönündeki eleştirilerini hatırlatan Baykal, şöyle dedi:

"Koca Cumhuriyet Halk Partisi 80 yıllık Türkiye'nin bu coğrafyada dimdik ayakta duruşuna en büyük katkıyı yapmış olan bir parti. Yani ekonomik alt yapı, büyüme, sosyal alt yapı, hukuk düzeni her şey ortada. Biz yıllardır iktidara gelmedik. Ben başbakan olmadım. Ben bir iktidar sorumluluğunu üstlenmedim. Ne söylüyor bana, CHP hiçbir şey yapmadı. Ne demek yapmadı. Bugün dünyada başı dik onurlu bir Türkiye varsa en büyük katkıyı yapanlardan birisidir CHP. Bakın dikkatinizi çekerim, birisidir diyorum. Ondan sonra gelenler Bayar'ından Demirel'ine, Menderes'inden Özal'ına kadar hepsinin çok büyük bir katkısı olmuştur. Başbakanın yaklaşımı bu değil. Bizi elinden gelse denize süpürüp atacak."

Kendisinin Enerji Bakanlığı yaptığı dönemde, paltolarla oturulduğu yönündeki eleştiriye yanıt veren Baykal, şunları söyledi:

"Benimle ilgili söylediği '30 sene önce bunun zamanında paltoyla oturuluyordu.' Kardeşim, 1974'de Türkiye Kıbrıs Harekatı yapmış, ondan kaynaklanan sorun var. Arkasından dünya bir enerji krizi içine girmiş. Sadece Türkiye değil, bütün dünya. Ben başbakan değilim. Türkiye'yi yönetmiyorum. Ben enerji işlerinden sorumlu bir bakanım. Türkiye bambaşka bir noktaya gelmiş, dünya bambaşka bir noktaya gelmiş. Bu nedir biliyor musunuz? Bizim hakkımızda söyleyecek sözü olmadığıdır. Şu anda terör tartışılıyor, yolsuzluk tartışılıyor, ekonomi tartışılıyor, tarımın hali ortada ithalat, dış ticaret açıkları vs. Bu konularda hiçbir şey söyleyemiyor. Ve o arada 'cibiliyetsiz' diyor, 'it ürür kervan yürür' diyor. Efendim bunların kılavuzu karga.. Bunlar bir başbakana yakışmıyor. Ben bir başbakan hakkında böyle laflar söylemem. Çünkü içimde bir eziklik, kırgınlık yok. Başbakan eziklik içinde, kırgınlık içinde bir şeyi başaramadı. Cumhurbaşkanı seçimini yüzüne gözüne bulaştırdı. 360 milletvekili var seçemedi. Niye? Dar bir kadro içinde üç kişiden birisi olacaktı. Senin gücün ona yetmez, yetmedi. O kızgınlıkla saldırıyor duruyor. Bu iyi bir tutum değil."

"ASKERLE PROBLEMİ VAR"

Erdoğan'ın, CHP'ye yönelik "halkla ilgisi yok" eleştirilerinin de haksızlık olduğunu ifade eden Baykal, "Ne demek bu. Ben anamuhalefet partisiyim. Bizi halk seçmedi mi. Bizi seçmeyenlere benim saygım var. Ben onların oyunu almaya çalışıyorum. Bu temmuz ayının sıcağında il il niye dolaşıyorum. Benim hayatım köy kahvelerinde geçti" dedi.

Hiçbir zaman silahların gölgesinde iktidar olmadığını söyleyen Baykal, bütün siyasi hayatı boyunca askeri müdahale ile iktidar arayışlarına karşı çıktığını anlattı. Baykal, şöyle devam etti:

"12 Mart'a, 12 Eylül'e karşı çıkan benim. Ondan sonra da daima pırıl pırıl bir irade çizgisinde siyaset götüren benim. Bu çizgimiz bizim ordu düşmanlığı yapmamı gerektirmez. Şimdi Başbakanın silahlı kuvvetlerle problemi var. O problemini haklı, meşru sayarak herkesi ona göre tasvip etmeye çalışıyor. Bizim silahlı kuvvetlerle problemimiz yok. Silahlı kuvvetler devlete müdahale ettiği zaman ona ilk biz karşı çıktık

bugüne kadar ne yolsuzluk yaptığım için, demir parmaklıkların arkasına girdim, ne de devleti halkı birbirine katacak husumet sevk edecek şiirler okuduğum için. Ben sadece demokrasi mücadelesi verdiğim için demir parmaklıklara girdim. Bundan da şikayetim yok, Türkiye'ye kızgınlığım yok. Devlet de bizim, millet de bizim. Anayasa Mahkemesi de bizim, TSK da bizim."

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçim konusunda 367 şartı aranmasına ilişkin kararına karşı Başbakan Erdoğan'ın, "demokrasiye kurşun sıktılar" şeklinde yanıt verdiğini hatırlatan Baykal, "Ama şimdi Anayasa Mahkemesi bambaşka karar aldı. Biz bir gün şikayet ettik mi? Hukukçular tartışır, tartışılır. Bizim istediğimiz kararı aldığı zaman da almadığı zamanda. O ne yapıyor. Bu anlayışla devlet yönetilmez. Türkiye'yi büyük sıkıntılara soktular. İnşallah bundan sonra sokmazlar" dedi.

"MHP İLE KOALİSYON SÖZ KONUSU DEĞİL

CHP lideri Baykal, MHP ile koalisyon konusunda da açıklamalar da bulundu. "MHP ile koalisyon söz konusu değil" diyen Baykal, "Her parti tek başına iktidara gelmek için çalışıyor. Biz onun için çalışıyoruz. Eminim MHP de AKP'de onun için çalışıyor. Yarın ne olur ülkenin içinde bulunduğu şartlar neyi gerektirir, hepimiz sorumlu insanlar olarak Türkiye'nin önünü açmak için ne gerekiyorsa onu yaparız" diye konuştu.