kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sağlık Bakanlığı 'kene ısırığı' için tedavi geliştirdi

ESRA TÜZÜN
Geçen yıl Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalanıp tedavi olan hastaların kanları, bu yıl kene tarafından ısırılan hastaların hayatını kurtaracak. Bu tedavi şekli dünyada ilk..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sağlık Bakanlığı 'kene ısırığı' için tedavi geliştirdi
Etkili hiçbir ilacı bulunamayan ve kenelerden insanlara bulaşarak ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne karşı Sağlık Bakanlığı dünyada ilk kez bir serum geliştiriyor. Serum iki hasta üzerine uygulandı ve başarılı sonuç alındı. Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Genel Müdürlüğü bu serumu üretmek üzere çalışmalara başladı. Geçtiğimiz yıl bu hastalığı geçiren ve hayatta kalmayı başaran kişilerin kanlarından alınan plazmalar bu hastalığa yeni yakalanan kişilere ilaç olacak. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü ile savaşarak kanlarında buna karşı bağışıklık geçiren kişilerden alınan taze donmuş plazma elde edildi. Sağlık Bakanlığı bunun için özel plazma serez cihazı aldı. Ankara Numune Hastanesi'nde bulunan cihazla eski hastaların kanları analiz edildi.

PİLOT ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Bu cihazla elde edilecek taze donmuş plazma bu kırım Kongolu hastalara verilerek pilot bir çalışma başlatıldı. Çalışmayı sürdüren Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Genel Müdürü Doç Dr. Mustafa Ertek, 20-30 hasta üzerinde deneme yaptıktan sonra ancak bu konuda bilimsel yayın yapabileceklerini açıkladı. Dr. Ertek serumun durumları son derece ağır olan iki hastaya uygulandığını ve hastaların iyileştiğini söyledi. Bu durumdaki hastalardan kayıtlara göre daha önce kurtulan olmamış. Çalışmanın rutin olarak tüm hastalara uygulanabilir olması için bilimsel yayın yapılması gerekiyor. Donmuş plazmanın etkileri üzerine bilim dünyasında birkaç tane çalışma bulunuyor. Çalışma etkili olursa dünyada ilk kez Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı etkili bir tedavi geliştirilmiş olacak.