kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kızıl Kilise'nin restorasyonu başlıyor

26.06.2007
Dünya Anıtlar Fonu'nun ''2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eser Listesi''nde yer alan Aksaray'daki tarihi Kızıl Kilise'nin restorasyonu için çalışmalar sürüyor...
Aksaray'ın Güzelyurt ilçesi Kaymakamı Ramazan Yıldırım, merkezi New York'ta bulunan Dünya Anıtlar Fonu'nun (World Monuments Fund-WMF), Haziran ayı başında ''2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eser Listesi''ni açıkladığını belirtti.

Yıldırım, bu listede yer alan yaklaşık 60 ülkeden 100 tarihi eserin içinde Türkiye'den Hasankeyf, İstanbul'un tarihi surları, Ankara'daki Çukur Han, Kapadokya'nın Göreme bölgesindeki Meryem Ana Kilisesi ve Güzelyurt ilçesine bağlı Sivrihisar beldesindeki Kızıl Kilise'nin bulunduğunu vurguladı.

Kurtarılmayı bekleyen 100 eser içindeki Kızıl Kilise'nin kubbesinde yapısal hasar olduğunu belirten Yıldırım, yapının genel olarak bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Kızıl Kilise'nin restorasyonu için hazırlıkların sürdüğünü, Dünya Anıtlar Fonu'nun kiliseyi dünyadaki 100 eser arasında göstermesiyle kaynak sorunu da yaşamayacaklarını ifade eden Yıldırım, ''Kızıl Kilise, Fransızlar tarafından kurulan Kapadokya Sevenler Derneği'nin
katkılarıyla restore edilecek. Restorasyonu ise Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz başkanlığındaki ekip yapacak'' dedi.

400 BİN DOLARA MAL OLACAK

Prof. Dr. Ağaryılmaz'ın 20 yılı aşkın bir süredir Güzelyurt'u takip ettiğini, bu yıl da restore çalışmaları için ilçeye geldiğini belirten Yıldırım, Kızıl Kilise'de 3 yıl sürecek olan restorasyon çalışmalarının maliyetinin 400 bin doların üzerinde olacağını ifade etti. Yıldırım, ''Restorasyonu yapacak ekibi belirledik, projemiz de hazırlanarak kuruldan geçti'' dedi.

TANITIMA DA KATKI SAĞLAYACAK

Kızıl Kilise'nin dünyada acil olarak kurtarılması gereken ilk 100 eser arasına girmesinin Güzelyurt'un tanıtımı açısından da çok önemli olduğunu kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: ''Listede yer alan tarihi eserler, dünya kamuoyunun dikkatini çekiyor ve adeta turist akınına uğruyor. 5. yüzyılda Ortodoksların hac yolu üzerinde kırmızı kesme taştan yaptırılan Kızıl Kilise'nin de turistlerden ilgi görmesini bekliyoruz. Böylece, Kapadokya bölgesinin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Güzelyurt'un da tanıtımı yapılmış olacak.''

Yıldırım, Güzelyurt'ta çok sayıda tarihi kilise ve şapel bulunduğunu, ayrıca ilçenin önemini arttıran bir başka faktörün ise Hıristiyanlığın 3 büyük kolundan biri olan Ortodoks mezhebinin Güzelyurt'ta kurulduğuna inanılması olduğunu sözlerine ekledi.

AA