kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Referandum belirsizliğiyle borsa 50 binde tutunamadı

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili kararı sonrası piyasalar yatay seyretti. Borsa 50 bin seviyesini geçemezken, dolar 1.28 YTL'den işlem gördü..
Genel seçimler sonrası Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye'nin yeni bir belirsizlik ve kutuplaşma ile karşı karşıya kalacağı endişesi ile piyasalar dün temkinli bir duruş sergiledi. Son günlerde iyi bir çıkış yakalayan ve rekorlar kıran borsa dün Anayasa Mahkemisi'nin cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmesini içeren anayasa değişiklik paketinin iptal istemini reddetmesi üzerine yatay bir seyir ile hafif yükseliş gösterdi. Son dönemlerde gelişmekte olan ülkelerin tersine yükseliş trendi ile sürekli artan İMKB 100 Endeksi, dün 45 puan ve yüzde 0.09'luk bir yükselişle haftayı 49 bin 895 puandan kapattı. Dolar 1.2878 1.2942 YTL arasında işlem görürken, bono faizleri yüzde 18.30 seviyesinden haftayı kapattı. Uzmanlar, siyasi belirsizlik olarak algılanan bu kararın borsanın 50 binin üzerinde kapatmasının sebebi olduğunu belirtiyor. Piyasalarda bu karardan sonra bir duraksama beklentisi olduğunu da söyleyen piyasa analistleri, cumhurbaşkanının yeni kurulacak hükümet tarafından mı yoksa referandum ile mi seçileceğinin endişe yarattığı konusunda hem fikir.

YÜKSELİŞİ TÖRPÜLEDİ
TEB Portföy Satış Yönetimi Direktörü Saltık Galatalı, önceki gece alınan kararın borsaya çok fazla bir satış getirmediğinin altını çizerek, "Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmesini içeren Anayasa değişiklik paketinin iptal istemini reddetmesi özellikle borsadaki yükseliş trendini törpüledi. Seçimleri kadar borsa bu seviyelerde kalır. Yeniden bir yükseliş trendini yakalamak için dünyadan iyi bir akış olması lazım. 11'inci cumhurbaşkanını kimin ve nasıl seçileceği ile ilgili piyasalarda bir netlik yok" dedi. Piyasalarda alınan kararın ardından dövizdeki olumlu seyrin devam ettiğini belirten Saltık, yabancıların döviz satış pozisyonunda olduğunu ifade etti. Faizde ise bir miktar yükseliş eğilimi olduğunu dile getiren Saltık, "Bono faizleri geçtiğimiz haftaki seviyeleri yüzde 18.30 seviyelerine geri döndü" dedi. Bu arada beklentilerin üzerinde gelen ABD haziran ayı tarım dışı istihdam verisinin, ABD'de bu yıl faiz indirimi olacağı yönündeki beklentileri daha da azaltmasıyla, Avrupa borsaları baskı altında kaldı ve dolar hafif yükseldi. Verinin ardından tahvil fiyatları da düştü.