kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Haluk Öğet

5 kutu salça ödül oldu, Gambia kızları güzellik yarışmasına koştu

ESEN EVRAN
Kişi başına geliri bin 770 dolar olan Gambia'da 5 kiloluk 5 kutu Tamek salçanın büyük ödül olduğu güzellik yarışmasına kızlar akın edince Tamek, yüksek ithalat vergilerine rağmen pazardan çıkmama kararı aldı..
Güzellik yarışmasının büyük ödülü olarak 5 kiloluk 5 kutu salça verseler, bunun kötü bir şaka olduğunu düşünürsünüz değil mi? Oysa Gambia'da salçayı gramla alan halk, bir güzellik yarışmasının büyük ödülü olarak her biri 5 kiloluk 5 kutu domates salçası verildiğini duyunca heyecanla yarışmaya koştu. Yarışma birincisinin salçaları aldığında yaşadığı sevinç ise görülmeye değerdi. 2002 yılında girdiği yeniden yapılanma sürecini konuşmak için biraraya geldiğimiz Tamek Genel Müdür Vekili Haluk Öğet, sözü İhracat Müdürü Hülya Çanga Özcan'a verince ortam neşeleniverdi. Hülya Çanga Özcan, toplam cironun yüzde 15'ine yakın ihracat için 38 ülkede bayi ağı kurduklarını, kur nedeniyle ihracattan şu anda para kazanılmadığını, ancak bu kadar emek verilen ve marka bilinirliği sağlanan bir konuda da vazgeçmeyi düşünmediklerini belirterek bombayı patlattı: Gambia'da bir güzellik yarışmasında birinciye 5 kiloluk 5 kutu Tamek salça hediye edildi. Kazanan kızın sevincini bir görseniz, o ülkeyi bırakıp gidemezsiniz. Hülya Çanga Özcan, ihracatla ilgili şaka gibi hikayeler anlatıyor: "17 milyon dolar ihracat yaptık geçen yıl. Takıldığımız tek nokta kurun çok düşük olması, ama birçok ülkede Tamek marka değeri kazandı. Japonya'da bile bir değeri var Tamek'in. Japon televizyonunda ülkenin güzellik ikonunun sunduğu bir program esnasında telefonla iki konteynır Tamek salça satıldı. İhracatta kâr yok çekilelim diye de yaklaşamıyoruz olaya, buna çok emek verdik. Başa baş olsa da olur şu anda kâr beklemiyoruz. Nijerya'nın Cem Yılmaz'ı diyebileceğimiz bir kişinin rol aldığı Tamek reklamları büyük ilgi topluyor, youtube'da da bulabilirsiniz. Son dönemde yüksek ithalat vergileri konmasına rağmen biz Nijerya'dan bu yüzden çıkmıyoruz. Salça buradan hammadde olarak gidiyor, boş kutular da gidiyor. Orada dolum tesisi kurduk, vergi düştü.

ŞİRKET TOPARLANIYOR
Türkiye'de 38 yıl boyunca Pepsi Cola'yı şişeleyen Fruko'yu Pepsi Bottling Group'a 2002 yılında 100 milyon dolara satan Tamek Holding'in patronu Melih Sipahioğlu, gruptaki profesyonellerine "Elimizdeki en değerli marka Tamek'tir" dediğinde şirket yeniden yapılanma sürecini başlatmıştı. O sürecin üzerinden 5 yıl geçti ve Tamek Genel Müdür Vekili Haluk Öğet, "Artık kâr edebilecek noktaya geldik" diyerek gerçekleştirilen yenilikleri anlattı. Kısa süre öncesine kadar Tamek dendiğinde akla sadece salça gelirken bugün ananas suyu, haşlanmış fasulye, nar suyu gibi pek çok yenilikçi ürünle raflarda gençleşen 53 yıllık şirketle ilgili bundan sonraki dönem için çok daha umutlu Haluk Öğet: "Çok eski bir yüzümüz vardı, yeni ürünler çıkararak gençleştirdik yüzümüzü. İlk altı ayın cirosu 130 milyon dolar. 2000'lerden itibaren çok hızlı bir şekilde çeşitler sunduk piyasaya. Ambalaj yatırımlarıyla ürünlerin rafta farklılaşmasını da sağladık. Çocuklara yönelik ürünlerle de gençleştirdik.