kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Teröre Karşı Birlik Mitingi"

Yeni Haber
Çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen ''Teröre Karşı Birlik Mitingi'' Tandoğan Meydanı'nda yapıldı.

''Teröre Karşı Birlik Mitingi'' için aralarında şehir dışından gelen vatandaşların da bulunduğu grup, AKM alanında toplandı. Buradan Tandoğan Meydanı'na yürüyen grup, miting alanındaki yerini aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan mitingde konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, siyasi parti temsilcilerinin mitingde bulunmamalarını eleştirdi. Sarıhan, ''partilerin oy peşinde koştuklarını, vatan peşinde olanların ise mitinge katıldıklarını'' söyledi.

''Her yerden kan, can sesi geliyor'' diyen Sarıhan, emperyalizmin oyununa gelmediklerini ifade etmek için ülkenin dört bir yanında mitingler yaptıklarını kaydetti. Mitingin amacının ''terör için birlik'' olduğunu vurgulayan Sarıhan, mitinglerin, hiçbir ayrıma gitmeden bütün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının emperyalizme karşı kararlılığını gösterme mitingleri olduğunu kaydetti.

Emperyalizmle işbirliği içinde bir iktidar istemediklerini dile getiren Sarıhan, şunları kaydetti: ''Ulusalcı, kendi değerlerine sahip çıkan, vatanı bölen değil yücelten bir iktidar istiyoruz. Bir halk iktidarı istiyoruz. 22 Temmuza giderken yeniden seçim meydanlarında ya da sandık başlarında bölünmeye değil, birleşmeye; parçalanmaya değil, daha güçlü olmaya; bir başkasına boyun eğmeye değil, başkalarını bizim örneklerimizden yararlanmaya yönelten bir iktidar için yola çıkmalıyız. Bu ancak ve ancak halk iktidarıdır. Bu vatan üzerinde onurla yaşamak istiyoruz, bu onuru sizin birliğiniz sağlayacaktır.'' Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Birten Gökyay da gazeteci Uğur Mumcu'dan alıntılar yaptığı konuşmasında terörün yurt dışı bağlantılarına işaret ederek, ''iplerle değil, ip uçlarıyla ilgilendiklerini'' söyledi.

Ülkeye karşı oynan oyunlara ''dur'' demenin zamanının geldiğini ifade eden Gökyay, ordunun yıpratılmasına da izin vermeyeceklerini dile getirerek, ''Yaşasın ordumuz'' dedi. Gökyay'ın bu sözleri üzerine mitinge katılanlar ''Orduya uzanan eller kırılsın'' şeklinde slogan attı. Cumhuriyet Okurları İzmir Temsilcisi Demet Günoğlu ise son 5 ayda 64 şehit verildiğine işaret ederek, anaların ''yarın hangi can toprağa düşecek diye'' beklediğini söyledi. Terörün emperyalizm tarafından beslendiğini belirten Gökyay, Büyük Orta Doğu Projesi'yle parçalanmaya çalışılan ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu savundu. Günoğlu, Türkiye'ye yönelik oynan oyunlara karşı bir şeyler yapılması gerektiğini, bunun birlikte olmaktan geçtiğini vurgulayarak, ''Bugün en büyük silahımız birlik'' diye konuştu.

''GELİNCİKLER SOLDU''

Gazeteci Tuncay Özkan da mitingdeki konuşmasında sözlerine, ''Ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor. Gelincikler yasta, gelincikler boynunu bükmüş'' diyerek başladı. Bu tablonun karşısında kendisinin de içinin yandığını belirten Özkan, ''Bir tek devlet adamı, 'vatan sağ olsun' dese, kanını, canını, oğlunu bu işin içine katabilse bu iş çoktan biterdi'' görüşünü dile getirdi.

''Ben artık, ABD ve AB'ye kızmıyorum, onların ne yaptığına bakmıyorum. Biz ne yapıyoruz ona bakıyorum'' diyen Özkan, artık bu kanın dinmesi gerektiğini söyledi. Bu ülkenin evlatlarının vatanın bölünmemesi için şehit düştüklerini dile getiren Özkan, alandakilere, ''Bu ülkeyi, Barzani, Talabani çapulcularının bölmesine izin verecek misiniz?'' diye sordu.

Türkiye'nin önünde 2 hafta sonra seçimlerin bulunduğunu hatırlatan Özkan, ''Bu seçimlerde ülkenin ulusalcı partilerine oy verin. Şehitliğin ne olduğunu anlayan partilere oy verin'' çağrısında bulundu. Katılımcılardan mitingden ayrıldıktan sonra evlerine kapanmak yerine komşularına gidip birliğin, beraberliğin önemini anlatmalarını, gençlere ve ülkenin geleceğine sahip çıkmalarını isteyen Özkan, ''Buradan sesleniyorum. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun'' dedi.

''BİZİ SAYMAYA AKILLARI YETMEZ''

Şehit Binbaşı Ramazan Armutçuoğlu'nun oğlu Emre Armutçuoğlu da, babasının ''hain, şerefsiz'' PKK tarafından şehit edildiğini belirterek, ''Benim babam yan gelip yatmadı, 1 ABD dolarına ülkesini satmadı'' dedi. Miting alanında vatanseverlerin yer aldığını dile getiren Armutçuoğlu, ''Onların bizleri saymaya akılları yetmez'' diye konuştu.

Şehit Er Hasan Güreşen'in babası Nuri Güreşen ise evladını vatana şehit verdiğini ve hakkını da helal ettiğini söyledi. Türk vatanının 1071'den bu yana ayakta olduğunu ifade eden Güreşen, ''Bir Hasan Güreşen vardı, şehit oldu. Ama benim 73 milyon Hasan Güreşen'im oldu. Benim atalarım yedi düvelden korkmadı, biz mi korkacağız? Bu vatan hiç bir zaman bölünmeyecek. Kan vereceğiz, can vereceğiz. Atalarımızın verdiği gibi vereceğiz'' sözleriyle acısını dile getirdi.

NOTLAR

Miting için yapılan yürüyüş sessiz başladı. Topluluktan, Tandoğan Meydanı'na yaklaşırken, ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'', ''Yan gelip yatmadı, vatanı satmadı'', ''Hepimiz askeriz, PKK'ya yeteriz'', ''Hepimiz Kemal'iz, hepimiz Türk'üz'', ''Alt, üst kimlik yok. Ne Mutlu Türk'üm diyene'', ''Askere uzanan eller kırılsın'' şeklinde sloganlar yükseldi. Miting alanında sık sık ''Onuncu Yıl Marşı'', ''Çanakkale Türküsü'' ile ''Memleketim'', ''Ölürüm Türkiyem'' adlı parçalar çalındı. Mitingi düzenleyenler, alanındakilere, ''Kaç kişiyiz?'' sloganlarının atılmaması uyarısında bulundu.

Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile alana gelenlerin ellerinde ayrıca şehitlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler de yer aldı. Mitinge katılan bir vatandaşın ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın kara kalem portresini taşıdığı görüldü. Katılımcılar, ''Vatan toprağı kutsaldır, satılamaz'', ''Unutulmak bir şehidi öldürür, unutmak ise insanlığı'', ''Yan verip yatmadı, can verip yattı'' şeklinde dövizler de taşırken, zaman zaman Hükümet aleyhine sloganlar atıldı.

Şehit ailelerinin de katıldığı mitingde, gaziler ile şehit aileleri sık sık gözyaşı döktü. Sıcak altında gerçekleştirilen mitingde sık sık fenalaşanlar olurken, bu kişiler alanda bekleyen ambulanslarda tedaviye alındı. Mitingde, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Mehmet Ege şiirler okudu. Miting sonunda CHP, MHP, İP ile bağımsız milletvekili adaylarının alanda bulunduğu anonsu yapıldı. Ankara'dan Bağımsız milletvekili adayı Hulki Cevizoğlu ile Yaşar Okuyan da alanda yer aldı.