kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İtiraf mı mesaj mı?

FİKRET AYDEMİR
Kıbrıs'la ilgili bir soruya Almanya Başbakanı 'Sorunlu bir ülke AB üyesi olmamalı' yanıtı verdi. Kulisleri karıştıran bu sözler, Rum kesiminin adada çözüm olmadan birliğe alınmasının hata mı olduğu, yoksa Türkiye'nin komşularıyla sorunlarını çözmesi mi gerektiği anlamına geliyor..
Rum kesiminin tam üye olmasından sonra Avrupa Birliği'nin gündemini en çok zorlayan konuların başında çözüm sağlanmadan üyelik verilmesinin durumu çıkmaza sokması geliyor. Birliğe tam üye olan Rumlar'ın çözüm sürecini veto tehditleri, Türkiye ile ilgili her konuyu yokuşa sürmesi de çıkmazı kanıtlıyor. Bu noktada sık sık dile gelen bir cümleyi, ilk kez bir siyasi lider, Almanya Başbakanı Angela Merkel üstü kapalı şekilde dile getirdi...

'ÇABALAR YETMEDİ'
Ülkesinin AB dönem başkanlığını değerlendirdiği meclis oturumunda Sol Parti üyesi Türk kökenli millevekili Prof. Hakkı Keskin, Merkel'e şu soruyu yöneltti: "Almanya'nın AB dönem başkanlığı sürecinde çok zor bir konu olan Kıbrıs'a ilişkin hangi girişimlerde bulunuldu? Hangi sonuçlar elde edildi?..." Bu soruya Merkel'in yanıtı ilginçti: "Kıbrıs örneğinde görüldüğü gibi, üye olan ülke çözüm getirebilecek gelişmeleri engelleyebilmekte. Bu çözülmesi çok zor bir konu. AB Komisyonu ve Almanya'nın tüm çabalarına rağmen Kıbrıs'ın (Rum kesimi) ve Türkiye kendi çizgilerini aynen koruyor. Görüşmeler gösterdi ki bundan sonra iç sorunlarını çözmemiş hiçbir ülkenin AB üyeliğine alınmaması gerekir..." Görüştüğümüz AB yetkilileri ve kaynaklarımızdan bazıları bu sözleri "Rum kesimini birliğe almaktan duyulan pişmanlık", bazıları ise "Türkiye'nin tam üye olmaması için bir mesaj" olarak yorumlandı.

'BUNDAN SONRA'

AB kaynakları, Merkel'in açıklamasındaki özellikle "bundan sonra" kelimesine dikkat çekerek "Merkel'in açıklamasının adresi Türkiye de olabilir" görüşünü dile getirdi. Ocak 2007'den bu yana yapılan bakanlar düzeyindeki hiçbir toplantıda Aralık ayında alınan 'Serbest ticaret tüzüğünü görüşelim" kararında uygulama bazında ilerleme kaydilememişti. 2004 yılında Annan planı çerçevesinde yapılan Kıbrıs referandumunun hayâlkırıklığı yaratan sonuçlarının ardından eski AB Genişleme Komiseri Gunther Verheugen de Rumlar'a sitemde bulunarak "Aldatıldım" demişti. Başbakan Merkel meclis toplantısında Türkiye'nin üyelik müzakerelerine ilişkin sorulara daha önceki çizgisini koruyarak "Açık uçlu olarak devam ediyor" dedi.