kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Yurtdışı Fuar Organizatörleri Derneği Başkanı Korhan Yazgan

Tek firmaya fuar desteği markalaşmamızı engelliyor

Türkel Fuarcılık Başkanı Yazgan, denetimden uzak tek tek firmalara verilen fuar desteğinin yabancı fuar şirketlerine yaradığını ve markalaşmanın önüne engel olduğunu söyledi..
Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Yurtdışı Fuar Organizatörleri Derneği (YUFOD) Başkanı Korhan Yazgan, yurtdışı fuar organizasyonununa katılan firmalara bireysel destek verilmesinin çözüm olmadığını kadederek, "Bence güçlü fuar organizatörleri yaratmaya yönelik teşvikler de sağlanmalıdır. Kendi şartlarımızla dünya markası yaratmamız mümkün değil. Birkaç milyar euroluk firmaların karşısına Don Kişot gibi çıkamayız. Komşu coğrafyalarda bölgesel markalar yaratmak gerekiyor" dedi. Türk firmalarının katılımı olmaksızın komşu ülkelerde çoğu sektörde fuar organize etmenin mümkün olmadğını belirten Yazgan, "Bize bazı kapılar kapalı. Bireysel teşvik ile özellikle çevre ve komşu ülkelerde kendi marka fuarlarımızın gelişimi yabancılar ve lokal organizatörler tarafından tehdit altında tutulmaktadır" diye konuştu.

SIKI DENETİM VAR
Yazgan, özellikle CNR Fuarcılık'ta yaşanan gelişmelerin ardından devletin bürokrasiyi artırdığını ifade ederek, "Sektörde işler durma noktasına geldi; bürokrasi denetleme mekanizmalarını daha da sıkılaştırdı. Zamana karşı yarışan ihracat bu kadar fazla mekanizma içinde ciddi zaman kaybetmektedir. Ne yazık ki 2008'i bile kaybetme riski ile karşı karşıyayız" diye konuştu. Yazgan, şunları kaydetti: "Oysa organizatörler tüm fuarların detaylarını 1 yıl öncesinden Ankara'ya göndermek zorunda. Bu listeler çok ciddi kontrollerden geçip ilgili mercilerce onandıktan sonra izin verilir. 1 sene sonrasında hangi organizasyonunuzda hangi personellerinizi görevlendireceğinizi ismen belirtmek ve 1 - 1,5 yıl sonrası için hatasız bütçelendirme yapmanız gerekiyor. Fuarlara Dış Ticaret Müsteşarlığı, 2 gözlemci gönderir. Gözlemcilerin notu belgenizi kaybetmenize dahi neden olabilir. Yani yapılan tüm yatırımlarınız gider."