kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Rıza Kıraç

Türkiye'de eşlerini paylaşan evli çift çok

BUGE CANKAT
Yazar Rıza Kıraç son romanı 'Namahrem'de eşlerini paylaşarak cinsellik yaşayan evlilerin; yani 'swinger'ların dünyasına giriyor. Türkiye'de de bu şekilde cinselliği yaşayan bir grup insanın var olduğunu söyleyen Kıraç, 'Namahrem'i de gazetede okuduğu Türk swinger çiftten etkilenerek yazdığını belirtiyor..
Cin Treni, Komşunun Uzun Kızıl Saçlı Sevgilisi ve Arafta Bir Melek adlı kitapların yazarı Rıza Kıraç, son romanı 'Namahrem'de, kocasının zorlamasıyla başka erkeklerle ilişki kuran bir kadının hikayesini anlatıyor. Kitap, böylece 'swinger'ların; yani eşlerini paylaşarak cinsellik yaşayan evlilerin dünyasına dalıyor. Kıraç, romanı hakkında "Semra karakterinin yaşadıkları, okura kurgu gibi gelecektir. Ama yine de emin olmayın derim ben!" diyor. "Peki 'Namahrem' ne kadar kurgu, ne kadar gerçek?" sorusunu ise şöyle yanıtlıyor Kıraç: "Türkiye'de de eşlerini değiştirerek cinsel ilişkiye giren çok sayıda insan var!" 'Namahrem'i gazetede okuduğu bir Türk swinger çiftin röportajından etkilenerek yazdığını söyleyen Kıraç, kimseyi yargılamadığını da ekliyor: "Onlar da kendilerine has bir mahrem anlayışına sahip. Eşleriyle birlikte çok eşli yaşayabiliyorlar. Benim niyetim bu yaşam biçimini yargılamak değil elbette; ne haddime!"

BİR RÖPORTAJDAN ETKİLENDİM


* Eşlerini paylaşan evli insanların hikayesini yazmak nerden aklınıza geldi? Yönetmen arkadaşım Mehmet Eryılmaz, Türkiye'de 'swinger' yapan bir çiftle ilgili bir röportaj gösterdi. Sonra, 'Bundan iyi roman olur' dedi. Okuyunca bana da ilginç geldi.

* Araştırmalar Türkiye'de de eş değiştirerek cinsellik yaşayan çiftlerin arttığını gösteriyor. Peki bu kitap ne kadar gerçek, ne kadar hayal ürünü? Swingerlar ile ilgili söyledikleriniz doğru. Türkiye'de bu şekilde cinselliğini paylaşan bir grup insan var. Kendilerine has bir mahrem anlayışına sahipler. Eşleriyle birlikte çok eşli yaşayabiliyorlar. Benim niyetim bu yaşam biçimini yargılamak değil, ne haddime! Sadece kocasının isteğiyle 'swinger yapmak' zorunda kalan bir kadının romanını yazdım. Bu romanda anlatılanlar gerçek mi? Önemi yok. Edebiyatı biyografik kitaplardan ayrı tutmak gerek. Romanın ne anlatmaya çalıştığına kulak kesilip, karakterleri bu bağlamda değerlendirmeliyiz.

ERKEK CİNSEL AÇLIK ÇEKİYOR

* Bu konuda bir kitap yazdığınıza göre swinger olarak tanıdıklarınız vardır. Mesela kitabın baş karakteri için 'Semra'nın hikayesi okura kurgu gibi gelecektir. Yine de emin olmayın' demişsiniz. Semra diye biri elbette var ve ona benzeyen o kadar çok insan var bunun ipuçlarını romanda verdim. Zaten 'Namahrem' sadece cinselliği anlatmıyor, sınıf atlamayla gelen değişimi anlatıyor. Bu yüzden çevrenize baktığınızda bir sürü Semra göreceksiniz.

* Swingerlar, Türkiye gibi muhafazakâr bir toplumda, böyle bir olayın içine girmeye nasıl cesaret ediyor? Elif Korap'ın Türk swingerlarla yaptığı röportaj çok şey söylüyor. Muhafazakâr ülkelerde bu tür cinselliğin yaşanmasına şaşmamalı, kaldı ki Türkiye muhafazakâr olduğu kadar kaotik bir yapıya sahip. Hızla zenginleşenler, parayla her şeyi satın alabileceğini düşünenler, piyasa koşullarını her şeyin üstünde tutanlar var. Sorun; erkeklerdeki cinsel açlığın kadınları zorlaması. Kadın huzur ve sağlam bir ilişki isterken; erkek kontrol altına alamadığı bir cinsel açlık çekiyor. Türkiye'deki tecavüz olaylarının çoğunun nedeni de bu.

* Kadın okurlar Semra karakterinden rahatsız olacak demişsiniz, neden? Semra ilişkisini yürütebilmek için kabul etmeyeceği şeyleri yaşamak zorunda kalıyor. Aynı şeyi günlük hayatta birçok kadın yapıyor. Semra kadınların en erkekleşmiş hali. Dolayısıyla kadınlar kendinden çok şeyi Semra'da görecek, bu yüzden onu sevmeyecek.
Haberin fotoğrafları