kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bebekleri denize girmesi için zorlamayın

Yeni Haber
Ankara eğitim ve araştırma hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları klinik şef yardımcısı uzman dr. ülkü tıraş, bebek ve çocukların denize girmesi için zorlanmaması gerektiğini söyledi ..
Tıraş, ''Bebekleri, denize girmeye zorlamak sudan korkutabilir, banyodan uzaklaştırabilir'' dedi. Tıraş, özellikle bebekleriyle birlikte ilk kez deniz kenarına gidecek ailelerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Tıraş, ''Eğer bebeğiniz ilk kez denizle tanışıyorsa, ona suya girmesi için baskı yapmayın'' diye konuştu. Denizin, sınırları belli olmadığı için bebeğin kendini güvende hissetmemesine neden olabileceğini ifade eden Tıraş, ailelerin, denizi sevdirmek için çeşitli oyunlara başvurabileceğini söyledi.

Bebeklerle, ayakları suya değecek şekilde oturarak, deniz kıyısında oyuncaklarla oynanabileceğini belirten Tıraş, şu önerilerde bulundu: ''Bebek, deniz kenarından sıkıldığında oyuna kumsalda devam edilebilir. Bu şekilde oyun oynamak, bebeğin korkusunu yenmesine yardımcı olur. Anne-babadan biri denize girerken diğeri bebekle birlikte izleyici olabilir. Böylece, çocuk güvendiği kişinin denizden korkmadığını gördüğü için rahatlayabilir. Bebeğiniz yaklaşık 1 yaşında ise küçük bir havuz alınabilir. Bebeğin, içi su ile doldurulan havuzda, deniz kıyısında, oyuncaklarla oynaması sağlanabilir. Bebek, deniz manzarasına alışılmasının ardından, arada bir denize sokulmaya çalışılabilir.

Eğer çocuğunuz 3-4 yaşlarında ise denize gitmeden önce yüzme dersi
aldırılabilir. Bu yöntemlerden sonra da denize girmek istemiyorlarsa, anne-babasından birisiyle havuz ya da deniz kenarına oturulup, diğer çocukları seyretmek de korkuyu yenmelerine yardımcı olabilir.''

''BEBEĞİNİZE SİNEK KOVUCU SPREY KULLANMAYIN''

Tıraş, sıcak havanın, özellikle bebekler için çok tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, ''Gerekli tedbirler alınmazsa, güneş çarpması ve yanık gibi problemler görülebilir'' dedi.

Bebek ve çocukların, sabah saat 10.00-11.00 arası ile öğlen 17.00'den sonra güneşlenmesi gerektiğini belirten Tıraş, ''Özellikle bebekler, öğle saatlerinde kesinlikle açık havada ya da şemsiye altında bulunmamalı. Mutlaka kapalı mekanlarda tutulmalı'' uyarısında bulundu. Tıraş, bebeklere, açık havada oynarken ve denize girerken mutlaka şapka takılması ve tişört giydirilmesi gerektiğini söyledi. Tıraş, bebek ve
çocuklara, güneşe çıkmadan yaklaşık 10-15 dakika önce en az 45-60 koruma faktörlü güneş koruyucu krem sürülmesini önerdi.

Aşırı sıcakların güneş çarpması, isilik, ishal ve yüksek ateş yapabileceğini belirten Tıraş, ''İsiliği önlemek için sık sık bebeğinizi yıkayın. Güneş çarpması durumunda bebeğinizin ateşini kontrol edin. Ateş 39 dereceye ulaştığında hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürün. İshalle karşılaşıldığında ise başta su olmak üzere bol sıvı aldırın'' dedi.

Tatile çıkarken, mutlaka ateş düşürücü, alerji ve yanık kremi ile soğuk algınlığı için şurup alınması gerektiğine işaret eden Tıraş, ''Çocuklarınıza yağlı yiyecekler yerine, meyve, çorba, yoğurt türü yiyecekler yedirin'' diye konuştu. Sinek kovucu kremleri asla önermediklerini vurgulayan Tıraş, ''Sinekleri yaklaştırmayan bir ürün ne derece doğal olabilir. Bunun yerine, bebeğinizin yattığı yerin üstünü tül ile kapatabilirsiniz'' dedi.

''UÇAK YOLCULUĞUNDA BEBEĞİNİZİ EMZİRİN''

Tıraş, bebeklerin ve çocukların uzun süreli yolculuklarda huzursuzlandığını ve kimi zaman mide bulantısı, kusma gibi problemler görülebildiğini söyledi.

Uçak yolculuklarında, uçağın kalkış ve inişlerinde kulakta basınç artmasına yol açabileceğini belirten Tıraş, ''Bebeği, iniş ve kalkış sırasında emzirin. Emzirme imkanız yoksa emzik ya da biberon verilebilir. Bu, bebeğin kusmasını ve huzursuzlanmasını önlemeye yardımcı olur'' dedi.

Yolculukların, bebeğin uyku saatinde yapılmasını öneren Tıraş, 1 yaşından büyük bebek ve çocuklara, yolculuk sırasında, tuzlu kurabiye gibi atıştıracak yiyecekler verilebileceğini kaydetti. Bebeklerin, araba ile yapılan yolculuklarda mutlaka araba koltuğunda oturması ve emniyet kemerinin bağlı olması gerektiğini kaydeden Tıraş, özel araçla yapılan yolculuklarda belli aralıklarla mola verilebileceğini söyledi.

AA