kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anayasa Mahkemesi dış basını şaşırttı

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanını halkın seçmesini içeren Anayasa değişikliğine yönelik yapılan iptal başvurusunu reddetmesi uluslararası basını şaşırttı. Kararı "beklenmedik" olarak değerlendiren dünya basını, Anayasa Mahkemesi'nin Sezer-AKP mücadelesine de nokta koyduğu değerlendirmesi yaptı.

LE MONDE: "KARAR SEZER-AKP MÜCADELESİNE NOKTA KOYDU"

Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye'de "fonda laikliğin bulunduğu bir siyasi mücadele"nin cereyan ettiğini dikkat çekerken Anayasa Mahkemesi'nin "beklenmeyen" kararının "Nisan ayından bu yana Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Erdoğan'ın AKP'sini karşı karşıya getiren siyasi mücadeleye nokta koyduğu" yorumunu yaptı.

EL PAİS: BEKLENMEYEN KARAR

İspanyol El Pais ise Anayasa Mahkemesinin "beklenmeyen" kararının seçim kampanyasının kızıştığı bir döneme denk geldiğine işaret etti. Mahkeme'nin, Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı krizinde oynadığı role dikkat çeken gazete, Mahkeme'nin son kararının AKP'yi sevindirdiğini yazdı. Gazete, "Ancak Türklerin sandıkta sonraki cumhurbaşkanını seçip seçemeyeceği veya 2014'e kadar beklemek zorunda kalacağı belli değil" sözleri kullandı.

FT: "ANAYASA MAHKEMESİ HÜKÜMETE DESTEK ÇIKTI"

Financial Times gazetesinin haberinde, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla Hükümet'e destek çıktığı değerlendirmesi yapıldı. Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye'deki en üst düzey yargı organı olduğu ifade edilen haberde, Mahkemenin bu kararıyla referandumun önünün açıldığı vurgulandı. Gazete ancak karara rağmen Cumhurbaşkanı'nı halkın ne zaman seçeceği konusunda bir belirsizlik olduğunu yazdı.

BBC: "KARAR CHP VE CUMHURBAŞKANI İÇİN BİR FELAKET"

BBC'nin haberinde ise Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararının Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve muhalefetteki CHP için bir felaket olduğu değerlendirmesi yapıldı. Haberde gerek Sezer'in gerekse CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru hatırlatıldı. Türkiye'de son dönemde laik kurumlar ile İslamcı AKP arasında bir "savaş" olduğu ifade edilen haberde, Anayasa Mahkemesi'nin bu ortamda aldığı karar "sürpriz" olarak değerlendirildi.

EL CEZİRE: "ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN BEKLENMEDİK KARAR"

El Cezire televizyonunun haberinde Anayasa Mahkemesi'nin "beklenmedik bir şekilde, Hükümet'in Cumhurbaşkanını Meclis'in değil halkın seçmesi için referanduma gidilmesi yönündeki planlarını destekleyen bir karar aldığı" ifade edildi. Haberde, söz konusu kararın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek verdiği değerlendirmesi yapıldı. El Cezire ancak Türk seçmenlerin yine de muhtemelen Cumhurbaşkanlarını 2014'ten önce hak oyuyla seçemeyeceğini belirtti.

(ANKA)