kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Liberya'nın çocuk askerlerine bir Türk, kalem tutmayı öğretecek

60'ıncı hükümeti kurmaya aday siyasi partimlerin programlarına eğitim konusunu ciddi bir şekilde koyması için harekete geçen Eğitim Reformu Girişimi'nden (ERG) söz etmiştim. Bugün de size önemli bir görev için bir hafta sonra Liberya'ya gidecek olan Batuhan Aydagül'den söz etmek istedim.
Kendisi Eğitim Reformu Girişimi Koordinatör Yardımcısı. Stanford Üniversitesi'nde 'Uluslararası Karşılaştırmalı Eğitim' masterı yaptığı günden bugüne Türkiye'de eğitim sisteminin düzeltilmesine katkı yapmaya çalışıyor. Ama şimdi çok daha önemli bir görevi var.
30 bin çocuk askerin varlığından söz edilen ve 2003'te biten kanlı iç savaştan sonra içler acısı bir hale gelen Liberya'da eğitimde köklü çözümler sunmak için bu ülkeye gidiyor.
Amacı başta Birleşmiş Milletler ve UNICEF olmak üzere bu ülkeye milyonlarca dolar hibede bulunan kurum ve kuruluşların gönderdiği paraların doğru yerlere harcanmasını sağlamak.
Batuhan Aydagül, öncelikle ünlü para spekülatörü George Soros'a ait Açık Toplum Enstitisü'nün dikkatini çekmiş. Aydagül, Afrika ülkelerine sahibi olduğu Açık Toplum kanalıyla yardımlarda bulunan Soros'un Liberya'daki eğitim konusunda reformların yapılabilmesi için 5 milyon dolar hibede bulunduğunu söylüyor.
Aynı zamanda Afrika'nın ilk kadın başkanı da olan Liberya'nın Harvard menuzunu yeni Başkanı Ellen Johnson, fiziksel altyapısı tamamen çöken, çocuk asker ve kadına yönelik şiddetle gündemde olan Liberya'yı yeniden barış ortamına döndürmeye çalışıyor ve kalkınmasını hızlandırmak için başta Birleşmiş Milletler olmak üzere yardım için seferber olan kuruluşlarla işbirliği yapıyor.

Hibeler harcanabilsin!
Aydagül'ün bu açlık ve sefalet hüküm süren ülkedeki görevi ilginç. O, ülkeye eğitim reformu için gönderilen paralar harcansın diye uğraşacak. Batuhan Aydagül, "ERG'ye ve dolayısıyla bana böyle bir teklif geldiği zaman sıcak baktık. Çünkü biz de ERG'nin uluslararası açılımını kuvvetlendirmek istiyoruz" diyor.
Ülkedeki Eğitim Bakanlığı'nın kaynaklarının yetersiz olduğu ve gelen paraların harcanabilmesi için proje hazırlama konusunda kabiliyetinin olmadığını anlatıyor. Hazırlanan bir programın uygulanabilmesi için de dışardan insane gücüne ihtiyaç duyuluyor. İşte tam bu noktada bu konudaki deneyimiyle Aydagül dikkatlerini çekiyor. Öğrendiğim kadarıyla ülkeye eğitim yatırımları için gelen para miktarı 30 milyon doları bulmuş durumda. Aydagül , "Bu paranın doğru yelerde, doğru sorunlara harcanamama riski var. İsraf edilme riski de var. Devlet Başkanı, bağışçı ülkelere bir plan sundu. Şimdi eğitime kalıcı çözümler bulunması için çalışmalar başlayacak" diyor.
Batuhan Aydagül, yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı Liberya'nın çocuklarının bir an once silah yerine kalem tutmaya başlamasına katkı yapar umarım. Bu ülkeye bir kaç kez gözlem yapmak üzere giden Aydagül'ün anlattığına gore, çocuk askerlerin silahları hala evlerinde bir köşede duruyormuş.