kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

En akıllı alışveriş bilinçli olandır!

ESRA ÇORUH
22.06.2007
Yaz indirimleri birbiri ardına başlıyor. Alışverişe çıkmadan önce ihtiyacınız olanları belirleyin ve sadece 'ucuz' diye hiç giymeyeceğiniz kıyafetlere para harcamayın..
1- Kimi zaman can sıkıntısından alışverişe çıkıp hiç giymeyeceğim kıyafetler alıyorum. Bu hataya düşmemek için nelere dikkat etmeliyim? (Begüm L. - Ankara)

Bu tür alışverişlerin önüne geçmek için 'neye' ihtiyacınız olduğunu doğru olarak belirlemeniz gerekiyor. Öncelikle, gardırobunuzda ne tür kıyafetlerin ve hangi renklerin yoğun olduğunu gözden geçirin. Sonra ihtiyaç duyduğunuz şeyleri listeleyin. Bu listedeki öncelik sıranıza göre de alışverişe çıkın. Alışveriş sırasında başka şeylere bakmaktansa, sadece listenizde aradığınız parçaya bakın. Kalabalığın yoğun olduğu saatlerde mağaza dolaşmak dikkatinizi dağıtacağı için sabah saatlerini tercih etmenizde yarar var. Mümkün olduğu kadar dolaşıp alternatifleri inceleyin, fiyatları kontrol edin. Ayrıca aldığınız parçayı satın almadan önce mutlaka deneyin. Alışveriş yaptığınız mağazadan değiştirme ve iade şartlarını öğrenin. Eğer kredi kartı ile satın aldıysanız, kart sliplerinizi ekstreniz gelene kadar saklayın. Zincir mağazalardan alışveriş yaparken aradığınız bir ürünü bulamadıysanız, mutlaka diğer şubelerden de kontrol edilmesini sağlayın.

2- Trendleri çok takip eden birisi değilim. İndirimi de doğru değerlendirmek istiyorum. Neler alabileceğim konusunda önerilerinizi beliyorum. (Arzu M. - Ankara)

Herkesin gardırobunda her zaman giyebilecek, klasik' olarak nitelendirebileceğimiz giysiler ve aksesuarlar vardır. Moda akımlarından etkilenmeyen bu klasik parçaları indirimde almak, son derece akıllıca bir yatırım olur. Üstelik bu tür parçaları yıllar boyunca sıkılmadan da giyebilirsiniz. Örneğin, kaliteli bir beyaz tişörtü yazkış demeden her mevsim giyebilirsiniz. Başka bir klasik de, siyah elbise. İster gündüz, ister gece giyebileceğiniz klasik bir siyah elbiseyi, farklı aksesuarlarla kullanabilirsiniz. Klasik tarzı olan kadınlar, pantolon-ceket takımları uygun fiyatlara alabilir. Bu takımlar, acil bir iş toplantısı ve tüm resmi etkinliklerin yanı sıra özel bir gecede de kurtarıcınız olabilir. Ayrıca klasik siyah bir pantolon ve tarzınıza uygun bir jean, indirimden uygun fiyatlara bulduğunuzda hemen almanız gereken parçalar arasında. Beyaz gömleğin modası da hiçbir zaman geçmez.

3- İnternetten alışveriş yapmak istiyorum ama kredi kartı vermeye de çekiniyorum. İnternetten alışveriş yapmak akıllıca mı? (Müge C. - Antalya)

İnternet artık yaşamımızın bir parçası oldu. İnternetten alışveriş de hem fiyatları karşılaştırma imkanı olduğu için, hem de çok zaman almadığından alışveriş tutkunlarının vazgeçilmezi. Ancak iş, internetten ilk kez sipariş vermeye gelince, kafanızda soru işaretlerinin olması çok doğal. "Kredi kartı bilgilerimi vermem riskli mi?" veya "Ya siparişlerim gelmezse?" diyorsanız, bunlara dikkat edin... Öncelikle alışveriş yapmayı düşündüğünüz internet mağazası hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Arkadaşlarınızın ya da yakınlarınızın daha önce kullanmış olduğu siteleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu sanal mağazanın açık adres bilgisini ve gerektiğinde başvurulacak yetkililerin isim ve telefonlarının bulunduğundan emin olun. Özellikle yurtdışından yapacağınız harcamalarda, birim fiyatları ve alışverişinizin toplam tutarını kontrol edin. Kargo bedelini de unutmayın. Üründen memnuniyetsizliğiniz karşısında iade koşullarını öğrenin. Siparişinizin elinize ne zaman ve nasıl ulaşacağını iyice anlayın. Sorunlu bir ürün teslim aldığınızda nereye ve nasıl iade edebileceğinizi, paranızın ne kadarını geri alabileceğinizi belirleyin. Ödeme ekranlarında kişisel bilgileriniz ile kredi kartı bilgilerinizi vermeden önce, bağlantınızın güvenli olduğundan emin olun. Özellikle, kredi kartı numarası gibi en çok kaygı duyduğunuz bilgilerinizin verilmesi anında mağaza tarafından özel tedbirlerin alınmış olması gerekir. Bankaların sadece internet alışverişi için çıkarttıkları düşük limitli kredi kartları da olduğunu unutmayın.

4- Önümüzdeki sezon için indirimden neler alabilirim? (Meltem B. - İstanbul)

- Sonbahar-kış sezonunda giyebileceğiniz ürünleri, indirimli fiyatlara almak akıllıca bir yatırım olacaktır. Size önerim, yeni sezonda da elbiselerin çok moda olacağını göz önüde bulundurarak, indirimden elbise alabilirsiniz. Özellikle trapez elbiselerin siyah ve beyaz gibi klasik renklerin yanı sıra fuşya ve mor gibi canlı renkte olanları sonbahar-kış sezonunda da çok moda. Ayrıca yeni sezonda mor ve tonlarında grafik desenli elbiseler çok var. Bu elbiseleri sonbahar-kış sezonunda da opak çoraplarla giyebilirsiniz. Gümüş rengi ve parıltı, kış sezonunda da vazgeçilmez. İndirimde yine bu tür ürünlerin peşinde koşabilirsiniz. Yazın rengi olan gri ve beyaz modası, sonbahar-kış sezonunda da devam ediyor. Gri renkte gömlek, pantolon ya da etek alabilirsiniz. Astarlı ceket ya da elbiseleri yeni sezonda da rahatlıkla giyebilirsiniz. Ayrıca rugan önümüzdeki sezonda da çok moda. Rugan çanta ya da ayakkabı alarak, gelecek sezona yatırım yapabilirsiniz.
Haberin fotoğrafları