kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Beş "Temel" sözcük!..

Cüneyt Koryürek'e sorarsanız, Türkiye'nin adam olması, halkının 5 temel sözcüğü ezberleyip kullanmasına bağlı.. Çekinmeden, utanmadan, her yeri geldiğinde kullanmasına..
1.Merhaba.
2.Nasılsınız?
3.Lütfen.
4.Affedersiniz.
5.Bilmiyorum.
Her sözcük üzerinde teker teker düşündüğümde beşini de gerçekten ne kadar az kullandığımızı fark ettim. Taksiye bindiğimizde "Çek, Ortaköy'e" demeden önce, kaçımız "Merhaba, nasılsınız?" deriz şoföre.. "Bana bir Sabah ver" emrini verdiğimiz büfeciye, "lütfen" demeyi kaçımız akıl ederiz, mesela.. "Affedersiniz" en az kullandığımız sözcük.. Çünkü biz hata yapmayız ki, özür dileyelim.. İki arkadaş sohbete iyice dalmışsınız, hiç tanımadığınız biri omzunuza dokunup, lafa limon sokar ve hiç aldırmadan, bir "Affedersiniz" lafını bile fazla görerek, size kendi sorusunu sorar ve cevabını bekler.. Bilmiyorum!.. Sözlüklerden çıkarılması gereken bir sözcük de o.. Biz her şeyi biliriz çünkü.. Bilmek zorundaymışız gibi.. Kaç defasında yol sorduğumda, gitmem gereken yerin tam tersine yollandım, "Bilmiyorum" demeye utanan tarifçiler yüzünden..
Size tavsiyem..
Bugünden itibaren 5 kelimeyi mümkün olduğunca çok kullanmayı deneyin. Yaşantınızın nasıl değişmeye başladığını, hayretler içinde göreceksiniz.. Bu lafa nasıl mı girmiştik, Cüneyt'le.. "İki kitabım vardı.. İkisi de çalındı ne yazık ki" dedi.. İki Amerikan best-selleri.. "don't say yes, when you want to say no!-Hayır demek isterken, evet demeyin!.." İkincisi de "When I say no, I feel guilty-Hayır derken kendimi suçlu hissediyorum." Adları üzerinde.. Hayır demek de bir yetenek.. Hayır diyemediğimiz evetler yüzünden başımıza ne işler açarız. Ya hiç yapmak istemediğimiz şeyleri yapmak zorunda kalırız, ya da "Hayır" diyemediğimizden zoraki verdiğimiz sözü tutmamak için, artık ne yalan, dolan bahaneler arar, vicdan azabı içinde sızlanırız!.. O çok ama çok zor görünen "Hayır" demesi, ne kolaydır aslında.. Ve de insanı nasıl dertlerden, ne sorunlardan kurtarır!.. Cüneyt'in "beş temel sözcük"ünü, "Hayır"ı da ekleyerek, "Altı" yapalım mı?..
(26 Ekim 1996'da yayınlandı)