kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kortizon kullanıyorum ve yanmak istiyorum!

20 yaşında bir genç kızım ve 15 ay önce böbrek nakli oldum. Günde 5 mg kortizon kullanıyorum. Doktorlar, 50 koruma faktörlü krem kullanmam gerektiğini ve eylülde denize girebileceğimi söyledi. Ama ben krem kullanmadan yanmak istiyorum! Eğer güneşlenirsem cildimde lekeler oluşur mu? Bir de denize gidip güneşlenince dikiş izlerinin daha kolay geçeceğini duydum; bu doğru mu? Didem S./İST.

İlaçla ya da fiziksel olarak bağışıklık sistemini baskılayan her türlü tedavi, derinin savunma mekanizmasını bozabilir; bu da deri kanserlerine sebep olabilir. Sen de, nakilden sonra vücudun yeni böbreği reddetmesin diye içlerinde kortizonun da bulunduğu bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanıyorsundur. Sana yapılan uyarının asıl sebebi budur; lekeler değil! Çünkü korumasız olarak güneşe çıkarsan ultraviyole ışınları, derinin savunmasını iyice bozarak ya da doğrudan hasara sebep olarak kanserli hücrelerin çoğalma riskini artırabilir. Bu nedenle ultraviyole ışınlarının geçmesine izin vermeyecek 50 ya da daha yukarı korumalı güneş kremleri, böyle bir riski ortadan kaldıracaktır.

Nakil olanlar dikkat!
Hatta daha ileri giderek; tüm organ nakli yapılan ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin, hiçbir şikayetleri olmasa bile 6 ayda bir düzenli olarak tecrübeli bir cilt hastalıkları uzmanına kontrole gitmelerini önereceğim. Böylece tüm şüpheli deri değişiklikleri mümkün olan en erken aşamada yakalanacaktır. Bir şey daha ekleyeyim; ben bronzlaşmak için güneş altında yatmayı hiç anlamam... Çünkü daha güzel olacağım diye yapılan bu iş, derinin erkenden yaşlanmasına sebep olan en önemli faktördür. Zaten çelişki de burada yatıyor; seni güzelleştirmesini ve sağlıklı yapmasını umduğun güneş aksine yaşlanıp buruşmana sebep olur. Bir de tüm bu riskleri alsan bile zaten o bronz halin bir ay sonra geçer; geriye kalan on bir ay ne isen osundur! Hem ayrıca, artık moda kalınlaşmamış ince beyaz tenler! Yara izlerinin kaybolup kaybolmayacağına gelince... Yara izini yapan, nedbe dokusunda eğer renk pigmenti üreten melanosit isimli hücreler varsa, güneşle beraber renkleri koyulaşıp yara izinin bir nebze kaybolmasına yardım edecektir. Fakat iz sadece bağ dokusundan ibaretse diğer taraflar koyulaşırken kendisi renk almayarak açık renk kalacak ve daha da belirginleşecektir.

Otobronzon kullanın
Sana önerim aynı doktorlarının dediği gibi; ışınların dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde güneşten uzak durmak, geri kalan zamanlarda suda çıkmayan 50+ koruma faktörlü güneş kremleri kullanmak, bu kremleri dışarı çıkmadan 20 dakika önce cilde sürmek ve her denize girişten sonra ince bir tabaka daha uygulamaktır. Eğer hala ten rengim bronz olsun diye ısrar ediyorsan, güneşe çıkmadan bu rengi sağlayan otobronzlaştırıcı kozmetik ürünlerden kullanabilirsin. Seçeceğin iyi bir marka, yaz aylarında güneşin yaptığından ayırt edilmez bir ten sağlayacaktır sana. Nedenleri sorgulamak ve her zaman kurallar karşısında yan yollar aramak, her genç insanın doğası gereğidir. Buna karşın unutma ki; özellikle tıpta kurallar hastalara daha uzun ve sağlıklı bir ömür sağlamak içindir. Hele senin gibi büyük engeller aşmış bir hastanın bunları çok iyi bildiğine eminim...