kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İdam tartışması kızışıyor

Yeni Haber
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ''MHP'nin, terörist başının idam cezasını müebbet hapse çeviren kanun teklifine göz yumduğunu ve hükümet ortaklığını bebek katilinin idamına yeğlediğini'' iddia ederek, ''Sayın Bahçeli, milletimizin ve Türk adaletinin kendisine emanet ettiği ipi, seçim meydanlarında yine millete atma gafletini göstermiştir'' dedi.

Kapusuz, yaptığı yazılı açıklamada, eski Devlet Bakanı, MHP Antalya Milletvekili adayı Tunca Toskay'a atfen bazı basın ve yayın organlarında, ''İdamın kaldırılmasını öngören yasa, Meclisten AKP'li vekillerin oylarıyla geçti'' şeklinde yer alan haberlerin, ''terörist başının idam cezasının kaldırılmasında MHP'nin aktif rolünü hafızalardan silmeye yönelik maksatlı bir girişim'' olduğunu savundu.

İdamı kaldıran yasal sürecin, ANAP, DSP ve MHP koalisyon hükümeti dönemindeki gelişimini belgelerle anlatan Kapusuz, terörist başının idamını erteleyen 12 Ocak 2000 tarihli liderler zirvesinin metninde, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin imzası bulunduğunu ifade etti. Kapusuz, şunları kaydetti:

''Bu erteleme kararı doğrultusunda bağımsız yargının verdiği idam cezası 2 yıl Başbakanlıkta bekletilmiş ve Meclise getirilmemiştir. Bununla da yetinmeyen MHP, hükümet ortağının terörist başına verilen idam cezasını müebbet hapse çeviren kanun teklifine göz yummuş ve hükümet ortaklığını, yani koltuk sevdasını, 'bebek katilinin idamına' yeğlemiştir. Sayın Bahçeli, milletimizin ve Türk adaletinin kendisine emanet ettiği ipi, seçim meydanlarında yine millete atma gafletini göstermiştir.Sayın Bahçeli, idam cezasının kaldırılmasına yönelik teklif Adalet Komisyonunda görüşülürken, kendi partisine mensup üyelerin o toplantıda neden çekimser kaldıklarını izah etmelidir. Acaba MHP'li milletvekilleri, Adalet Komisyonundaki toplantıda pasif kalmaları yönünde Bahçeli'den talimat mı almışlardır? Söz konusu kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu görüşmeleri sırasında AK Parti'ye mensup milletvekillerinin, idam cezasının kaldırılmamasına ilişkin önergeleri, MHP'ye mensup milletvekillerinin de bulunduğu diğer komisyon üyeleri tarafından reddedilmiştir. Yine ayrıca söz konusu kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu görüşmeleri sırasında, AK Parti'ye mensup milletvekilleri tarafından, ilgili maddenin teklif metninden çıkartılması ve idamın devam ettirilmesi yönünde verdikleri önergeleri yine reddedilmiştir.''

''MİLLETİMİZİN VİCDANINDA ZAMAN AŞIMI İŞLEMEZ''

Meclis tutanaklarında bu gerçeklerin yer aldığını; kendisinin ve AK Parti'li milletvekillerinin, idam cezasının kaldırılmasına olumlu oy verdikleri şeklindeki haberin tamamen yalan ve iftira olduğunu ifade eden Kapusuz, bu durumu şiddetle reddettiğini ve esefle kınadığını belirtti. Kapusuz, şöyle devam etti:

''MHP yönetiminin son zamanlardaki çırpınışları, seçim meydanlarındaki bir takım davranışları, tarihi gerçekleri örtbas etmeye ve kendisini milletin vicdanında aklamaya yönelik beyhude çabalardır. Çünkü milletimizin vicdanında zaman aşımı işlemez.

Terörist başı, İmralı'da aldığı her nefesi, Bahçeli yönetiminin engin hoşgörüsüne (!) borçludur ve Sayın Bahçeli, bununla yaşamaya mahkumdur. Terörist başından aldığı teşekkür de tarihe not düşülecektir.2002 seçimlerinde milletimiz, terörist başının idamı konusunda MHP'yi ve onun da ortağı olduğu koalisyon hükümetini (ANASOL-M) suçlu bulmuş, hepsinin ipini çekerek sandığa gömmüştür.

AK Parti, demokratik, ekonomik, siyasi ve hukuki istikrarın zedelenmesine yol açan her türlü siyaset tarzına karşıdır. İlkeli, hak ve adaletten yana ve asla 'çamura yatıp, çamur atma' siyasetinden yana değildir. AK Parti, toplumsal barışı ve huzuru ilke edinen siyaset anlayışıyla ülkemizin geleceğinin teminatıdır.''

Kapusuz, DSP, MHP ve ANAP genel başkanlarının, Abdullah Öcalan'ın idam cezasının infazının ertelenmesine ilişkin 12 Ocak 2000 tarihli zirve sonunda yaptıkları açıklamayı, 19 Mart 2001 tarihli idam cezasının kaldırılmasını içeren Ulusal Programı, 3 Ekim 2001 tarihli Anayasa değişikliği ve 3 Ağustos 2002 tarihli kanun metnini, konuyla ilişkin TBMM tutanaklarını ve Öcalan'ın avukatının, MHP lideri Bahçeli'ye ''sağduyulu tavrından dolayı teşekkür ettiğine'' ilişkin 2006 tarihli gazete kupürlerini de dağıttı.

(AA)