kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

''Türkiye Hıristiyan olsaydı çoktan AB üyesi olmuştu''

Yeni Haber
Avusturya'da yayımlanan Der Standard gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili olarak "Coğrafi argümanlar da dahil olmak üzere, gösterilen argümanların tümü bahane. Gerçek olan, Müslümanların çoğunlukta olduğu böylesine büyük bir ülkenin AB'ye alınmak istenmemesi" yorumunu yaparken "Türkiye Hıristiyan olsaydı AB'ye çoktan üye olurdu" diye yazdı.

Türkiye'nin Hıristiyan olması durumunda çoktan Avrupa Birliği'ne alınmış olacağı öne sürüldü. Avusturyalı Der Standard gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili olarak "Coğrafi argümanlar da dahil olmak üzere, gösterilen argümanların tümü bahane. Gerçek olan, Müslümanların çoğunlukta olduğu böylesine büyük bir ülkenin AB'ye alınmak istenmemesi" diye yazdı.

Avusturya'da yayımlanan Der Standard gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliği hedefine ilişkin yorumunda "Türkiye eğer Hıristiyan olsaydı çoktan AB üyesi olmuştu" argümanını kullandı.

ABHaber'e göre Der Standard, Türkiye'nin katılımından yana olanların bile katılımın 2015'ten önce değil, bundan birkaç yıl daha sonra gerçekleştirilmesi gerektiğini söylediklerine işaret ederken şunları yazdı:

"Ancak katılım karşıtlarının yanı sıra katılıma şüpheli bakanlar bile, NATO üyesinin her yanlış adımını büyük bir hataymış gibi gösteriyor. Türkiye'nin tüm Balkan ülkelerinden daha gelişmiş bir ekonomiye ve işleyen bir güçler dağılımına sahip olmasına, idam cezasını kaldırmasına ve bölgede İsrail medyasından sonra ikinci sırayı alabilecek kalitede bir basını olmasına rağmen."

SARKOZY DÜRÜST DAVRANSIN

Gazete, Türkiye'nin katılımının hem mali açıdan, hem de güç politikası açısından AB tarihindeki en büyük güç denemesi olacağı konusunda kuşku bulunmamasına rağmen Türkiye'nin üyeliği karşıtı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve arkadaşlarının dürüst davranmaları gerektiğini vurguladı. Gazete şunları yazdı:

"Coğrafi argümanlar da dahil olmak üzere, bu konuda gösterilen argümanların tümü bahane. Gerçek olan, Müslümanların çoğunlukta olduğu böylesine büyük bir ülkenin AB'ye alınmak istenmemesi. 75 milyon Türk'ün yaklaşık yüzde 90'ı Müslüman. Bunlardan 20 milyonu Trakya ve Anadolu'nun, Avrupalıların da yaşadığı, batı sahillerinde bulunuyor."
Der Standard, AB'ye katılımın İslamcı elit tabakanın daha açık fikirli olan kesimini güçlendireceğine inanılması halinde Türkleri sürekli incitmek yerine onlara perspektif sunmak gerektiğini savundu.

Avrupalı önde gelen birçok politikacının popülist davranış biçiminin AB karşıtlarını ve İslamcıları güçlendirdiğini savunan gazete, "Güneydoğu Avrupa'daki Ortodoksluğu temize çıkarıp Türkiye'deki İslamı, Avrupa'nın çöküşüne sebep olmakla suçlamak, adil bir davranış değil. Hangi dinden olursa olsun dine ağırlık veren bir devlet her zaman sorun yaratır" görüşünü dile getirdi.

(ANKA)