kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'yi ciddiye alın

Yeni Haber
ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'nin endişelerini gidermek için hızlı hareket etmemesinin, bazı Amerikalı yetkilileri kaygılandırdığı bildirildi...
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen bazı Amerikalı yetkililer, "ABD'nin politikasını belirleyenlerin, Türkiye'nin Irak'ta PKK'yı takip etmesinin, Irak ordusunun önemli bir parçası olan Kürt güçleriyle büyük bir çatışma çıkmasına neden olabileceği riskini tahmin edemediklerini" söyledi.

"SINIR ÖTESİ OPERASYON OLASILIĞI ÇOK YÜKSEK"


Amerikalı üst düzey bir diplomat, "Türkiye'nin 22 Temmuzdaki seçimlerden önce Irak'a girme olasılığının çok yüksek olduğu" görüşünü dile getirerek, "Amerikan hükümetinin Türkiye'nin kaygılarını gidermek için yeterince dikkatli davranmadığını ve kaynak ayırmadığını" vurguladı.

Diplomat, "PKK ile mücadele için elimizden gelen her şeyin yapılması gerektiğini düşünüyorum. En büyük sorun, ABD'nin yapması gerekeni yapmaması" diye konuştu.

"ABD'nin PKK konusunda atıl davranmasının Türkiye'yi Washington'dan uzaklaştırma riski taşıdığını" ifade eden diplomat, "70 milyon Türkün önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Diplomat, "PKK'lı teröristlerin Irak'ta yakalanmasının, Türkiye'de Irak'a operasyonu savunan kesimleri sakinleştireceğini" de kaydetti.

Bazı Amerikalı uzmanlar ise "Irak'ın istikrara kavuşması için çabalarını sürdüren ABD'nin askeri kaynaklarını, PKK'ya karşı mücadele için, diğer bölgelere göre daha sakin olan kuzey Irak'a yönlendirmesi gerektiğine" dikkati çekti.

Uzmanlar, "ABD'nin, PKK'ya karşı önlem almaları için Irak'taki Kürt politikacılara baskı yapma konusunda isteksiz olduğunu" da belirtti.Bu arada ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, "kuzey Irak'ta PKK üyelerini tutuklamanın çok kolay olmadığını" söyleyerek, "Dünyanın bu bölgesinde çok testi kırılabilir" ifadesini kullandı.