kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Bu seçimde sürpriz var

(A.A)
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 22 Temmuz'daki genel seçimde ''sürpriz'' yaşanacağını belirterek, ''Türkiye'de yeni bir nabız atıyor. Millet yapılan haksızlıkları unutmaz. Her seçimde bir sürpriz vardır. Bu seçimde de sürpriz var. Şaşırtacağız milleti'' diye konuştu.

Baykal, partisinin Sivas mitinginden sonra geldiği Malatya'da Cumhuriyet Meydanı'nda halka seslendi.

Konuşmasında, demokrasilerde milletin seçimde konuştuğunu ve bu seçimde de Türkiye'nin yeni bir yol haritası çizeceğini kaydeden Baykal, ''Türkiye'nin önünü hep beraber açacağız'' dedi.

Alanda bulunan bir vatandaşın gösterdiği gazete manşetini okuyan Baykal, ''Ne diyor o manşette? 'Tayyip'in damadı Irak'ta ihale aldı'. Hayırlı olsun. Merak ettim, Irak'ın neresinde? Kuzeyinde mi, güneyinde mi? Barzani'nin, Talabani'nin orada mı? Ne yapacakmış, kışla mı yapacakmış? Hayırlı olsun'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin her şeyden önce dürüst bir yönetime ihtiyaç duyduğunu kaydeden Baykal, ''Kendi çocuğundan önce milyonlarca vatan evladını düşünecek bir yönetime ihtiyaç var'' dedi.

''ŞAŞIRTACAĞIZ''

Konuşmasında, milletvekilliği dokunulmazlığı konusunu da gündeme getiren Baykal, ''Demokrasi, demokrasi laflarından geçilmiyor. Her türlü hamaseti yapıyorlar. Eğer gerçekten demokrasi istiyorlarsa, dokunulmazlığın arkasına saklanmaktan vazgeçsinler'' diye konuştu.

Türkiye'de ''yeni bir nabız attığını'', milletin ''yapılan haksızlıkları unutmadığını'' kaydeden Baykal, her seçimin içinde ''bir sürpriz'' bulunduğunu söyledi.

Baykal, sözlerini ''Bu seçimde de sürpriz var. Şaşırtacağız milleti. Millet yeni bir dönemi açacak ve CHP Meclis'te çoğunluğu oluşturacak'' diye sürdürdü.

İktidara gelirlerse dokunulmazlıkları kaldıracaklarını, mazotta ÖTV uygulamasına ve ÖSS sınavına son vereceklerini anlatan Baykal, ''Sıfır yoksulluk ve devlet ana'' projesi olarak isimlendirdikleri projelerini de anlattı.

Muhtarların belirleyeceği listeye göre yoksul ailelere maddi yardım yapacaklarını, bu yardımın doğrudan evin kadınına verileceğini belirten Baykal, ''Başbakan'ın dediği gibi, 'ananını da al git' demeyeceğiz. 'Ananı da al getir' diyeceğiz'' dedi.

''BAŞBAKANLIK AĞLAMA YERİ DEĞİL''

Baykal, terör olaylarına değinirken, Hükümet'in terörle mücadele konusundaki yaklaşımını da eleştirdi.

Baykal, Türkiye'nin şehitlerine ağıt yaktığını, ancak Başbakan'ın ve diğer hükümet yetkililerinin miting meydanlarında ''Cumhurbaşkanlığına ağıt yaktığını'' savundu.

''Bu iktidarla devam edilmesi durumunda Türkiye'nin başına çok işler açılacağı'' görüşünü dile getiren Baykal, ''Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunu meydanlarda konuşmanın bir yararı olmadığını'' belirtti. Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz dedik ki cumhurbaşkanı uzlaşmayla seçilmeli. Seçilecek olan sadece senin partinin cumhurbaşkanı olmayacak, Türkiye'nin cumhurbaşkanı olacak. Biz bir AKP'linin cumhurbaşkanı seçilebileceğini kabul ettik. Ama adam gibi, dürüst ve namuslu, vatansever, anayasayı içine sindirmiş bir AKP'linin de seçilebileceğini söyledik. Ama O, 'CHP'yi ziyaret etmek zaman kaybı, çelik çomak verdim oynuyorlar' dedi. Ne oldu şimdi çelik çomak? Kimse kendi kafasındakini memlekete cumhurbaşkanı olarak dayatamaz. Cumhurbaşkanı uzlaşmayla seçilir. Sen bunu yapmadın, şimdi ağlıyorsun. Başbakanlık ağlama yeri değil.''

''HADİ CANIM SENDE''

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Başbakan Erdoğan açısından ''Yenilgi'' olduğunu ve bunu bir türlü kabul edemediğini ileri süren Baykal, şöyle devam etti:

''Şimdi milleti 'bana 370 milletvekili vermezseniz kriz çıkar' diye tehdit ediyor. Hadi canım sende. Kriz çıkarsa, o krizin altında ilk sen kalırsın. Kriz de çıkmaz. Anlaşırız, uzlaşmayla seçeriz cumhurbaşkanını.''

Başbakan Erdoğan'ın meydanlarda ''CHP'ye çattığını'' savunan Baykal, ''Dün yine bize çatmış. Tutmuş kılavuzdan söz etmiş. Kılavuz kime lazım? 360 milletvekiliyle cumhurbaşkanı seçemeyen birine lazım. Onun yerli yabancı kılavuzları var biliyorsunuz. Ama bizim kılavuzumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'' diye konuştu.

Erdoğan'ın sözlerine ''Onun üslubuyla yanıt vermek istemediğini'' belirten Baykal, ''Başbakan'ı kendi sözleriyle baş başa bırakalım. O yaralı. Cumhurbaşkanlığı meydan savaşında yaralandı. Şimdi hezeyan içinde oraya buraya sataşıyor'' dedi.

Baykal'ın mitingi öncesinde sanatçı Edip Akbayram şarkılarını seslendirdi.

Gecikme nedeniyle yaklaşık 1.5 saat geç başlayan miting, hava karardıktan sonra tamamlanabildi.