kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BOL YILDIZLI ZİRVE... Org. Büyükanıt toplantı öncesi Henault (solda) ve AB Askeri Komite Başkanı Org. Henri Bertegeat'ı takdim etti.

NATO: PKK'ya karşı 5'inci madde işletilebilir

Ceyda KARAASLAN-ANTALYA
Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyonun tartışıldığı bir ortamda NATO'dan Türkiye'ye ilk kez "5. maddeyi işletebiliriz" vurgusu geldi. Madde, uluslararası operasyonlara kapı açıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
NATO: PKK'ya karşı 5'inci madde işletilebilir
Türkiye'de PKK'ya karşı Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon için tezkerenin tartışıldığı bir dönemde NATO'dan "5. madde" sürprizi geldi. NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Ray Henault, üye ülkelerden birine saldırı olursa, askeri eyleme geçebilmesini öngören NATO Anlaşması'nın 5. maddesinin terörle mücadelede kullanılabileceğini belirtti. Böylece NATO'dan ilk kez Türkiye'ye "PKK'ya karşı operasyon yapılabilir" mesajı gelmiş oldu.

KONSEY ONAYLAMALI
Antalya'daki İpekyolu Semineri'ne katılan ve Büyükanıt'ın teröre karşı işbirliği talebinde bulunduğu konuşmadan sonra söz alan Henault terörle mücadelede kararlı olduklarını belirterek "Türkiye, NATO üyesi olarak aynı zamanda Avrupa Atlantik Partnerlik üyesi olarak da terörizmle mücadelede etkin bir şekilde katılmaktadır" diye konuştu. Henault, NATO Antlaşmasına da atıfta bulunarak, terörle mücadelede 5. maddede öngörülen operasyonların da dahil olacağını belirtti. NATO Antlaşması'nın bu maddesi "Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da bir ülkeye yapılan silahlı saldırı tüm NATO ülkelerine yapılmış sayıyor. Böyle bir saldırı olursa BM Yasası'nın 51. maddesinde tanınan meşru müdafaa hakkı kullanılarak, güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel ya da diğer üye ülkelerle birlikte silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunmayı öngörüyor. Ancak, böyle bir kararın alınabilmesi için öncelikle BM Güvenlik Konseyi'nin onayı alınması gerekiyor.