kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Barış için Karayolları açıklama yaptı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Barış için Karayolları açıklama yaptı
Karayolları Genel Müdürlüğü, 3 kişinin yaşamını yitirdiği trafik kazasının meydana geldiği kavşakta, ''2006 yılında yapılan etütlerde,sinyalizasyon dahil ilave bir tedbire gerek olmadığının gözlendiğini'' açıkladı.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, kaza mahallinde polis tarafından düzenlenen 29 Haziran 2007 tarihli kaza tespit tutanağına göre, sürücü Barış Akarsu'nun sevk ve idaresindeki 48 UK 556 plakalı otomobil ile Torba istikametinden (tali yoldan) gelip, Milas istikametine kontrolsüz çıkış yaptığı ve Milas istikametinden Bodrum istikametine hareket halinde olan sürücü Halil İbrahim Çetin'in sevk ve idaresindeki 34 AT 9921 plakalı kamyonla Torba kavşağında çarpışmaları sonucunda ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Tutanakta, 'Kazanın oluşumunda 48 UK 556 plakalı hususi oto sürücüsü Barış Akarsu'nun 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu'nun 84. maddesinde yer alan trafik kazalarında sürücü kusurlarının tespiti ve asli kusur sayılan hallerin (h) bendinde yer alan, 'kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak' kuralını ihlal ettiği; 34 AT 9921 plakalı kamyon sürücüsü Halil İbrahim Çetin'in ise aynı kanunun 52. maddesi (a) bendinde yer alan 'kavşaklara yaklaşırken aracın hızını azaltmamak' kusurunu işlediği kaza yerinde yapılan incelemeden anlaşılmıştır' denilmektedir.

Kazanın meydana geldiği kavşak, 2002 yılına kadar sığınmalı ve sinyalizasyonlu olduğu halde 2003 yılında projesine uygun olarak yeniden düzenlenmiştir.

Kavşakta her yönden yaklaşımda kavşak öncesi yön levhaları, kavşak içi yön levhaları ve standart trafik işaretlemeleri eksiksizdir. Kavşağın Milas ve Bodrum istikametindeki yaklaşımlarında, yol yüzeyinde araçların yavaşlaması için çift kompenentli boya ile 6 mm kalınlığında yavaşlama uyarı çizgileri mevcuttur.

Kavşakta projesine uygun olarak yapılan düzenlemeden ve çift komponentli malzeme ile hız yavaşlatma çizgileri yapılmasından sonra, trafik sayılarındaki artışa rağmen meydana gelen kazalarda önemli oranda azalma olmuştur.''

Açıklamada, düzenlemeden önce kavşak eski halinde (sinyalize) iken, 2002 yılında 18 kaza meydana geldiği, düzenlemeden sonra aynı kavşakta 2006 yılında 4 kaza meydana geldiği bildirildi.

Tüm yollarda herhangi bir kavşağa sinyalizasyon tesisi kurulmasına ''Karayolu Teknik Şartnamesi'' kısım 509'da belirtilen kriterlerin ortaya çıkması halinde karar verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Her yıl bu kavşaklarda gerekli etütler yapılmakta ve yapılan düzenlemeden sonra ilave bir tedbire gerek olup olmadığı incelenmektedir.Bu kapsamda söz konusu kavşakta 2006 yılında yapılan etütlerde, sinyalizasyon dahil ilave bir tedbire gerek olmadığı gözlenmiştir.

Süreklilik arz eden bu etütlere gelecek yıllarda da devam edilecek olup, gerek olması halinde sinyalizasyon da dahil uygun görülecek tedbir veya
tedbirler alınacaktır.''

(AA)