kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Konya çöle dönüşüyor

Yeni Haber
Fransız Le Monde gazetesi, Konya bölgesinin çöle dönüştüğünü belirtirken "Bu yıl ambar boş" ifadesini kullandı. Konya'nın, çölleşmenin en çok tehdit ettiği bölgelerden biri olduğuna dikkat çeken gazete, Anadolu'daki bazı göllerin yok olduğu, Tuz Golü'nün tehdit altında bulunduğunu vurguladı.

Konya bölgesindeki aşırı kuraklık Avrupa basının dikkatini çekti. Fransız Le Monde gazetesi, Konya'daki kuraklığa dikkat çekerken "Türkiye'nin ambarı çöle dönüşüyor" yorumunu yaptı.

Le Monde gazetesi, Konya kaynaklı haberinde bölgedeki yaşanan aşırı kuraklık ve çölleşme eğilimine vurgu yaptı. "Türkiye'nin ambarı çöle dönüşüyor" başlığını kullanan gazete, "Konya ovasındaki buğdaylar, 20 santimetreyi zar zor buldu. Bu yaz orta Anadolu'daki bazı çiftçiler, onları toplama zahmetine bile katlanmak istemiyor" diye yazdı.

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Hüseyin Motuk'un "Buğday hasadı en az yüzde 40 azalacak" sözlerine de yer veren gazete, "Bu yıl ambar boş" ifadesini kullandı.

Bölgedeki yağmurların 2000 yılından beri kayda değer biçimde azaldığını belirten gazete, yer altı su kaynaklarının da azaldığını, göllerdeki su düzeyinin indiğini, bazılarının tamamen yok olduğunu, Tuz Gölü'nün de tehdit altında bulunduğunu yazdı.

Fransız gazetesi, "Konya'nın tarım ovasının kuruduğu"na vurgu yaptıktan sonra BM Çevre Programı'nın raporunun Konya bölgesinin çölleşmeden en çok etkilenecek bölgelerden biri olacağını belirttiğini kaydetti.

Bazı analistlerin su yokluğunun her şeyden önce "su kaynaklarının çok kötü bir biçimde yönetilmesi"nin sonucu olduğunu savunduklarına işaret eden gazete, DSİ'nin Çumra bölgesi müdürünün bölgenin 60 bin sulama kuyusunun yarısının yasa dışı olduğunu kabul ederken çiftçilerin suyu kötü eğitimden dolay verimsiz bir biçimde kullandıklarını söylediğini yazdı.

Le Monde, Konya ovası çiftçilerin tüm umutlarını, bu yaz aylarında Göksü nehri sularının Konya ovasına akıtacak "mavi tünel" olarak adlandırılan kanalın devreye girmesine bağladıklarını belirtti. Ancak gazete, uzmanların bunun "kısa vadeli bir çözüm" olduğu, suyun büyük ölçüde buharlaşacağı, önceliğin tarım politikasının tamamen gözden geçirilmesine verilmesi gerektiği görüşlerini de aktardı.