kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankesörlü telefon bilgisayar mı?

16.06.2007
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, önümüzdeki günlerde ankesörlü telefonların bilgisayar sayılıp sayılmayacağına karar verecek.Ankesörlü telefonlar bilgisayar kabul edilirse, işlenen suçlar bilişim suçu sayılacak.

Düzce Asliye Ceza Mahkemesi, 500 kadar manyetik telefon kartına sahte olarak kopyalama yapan ve bu sahte telefon kartları ile değişik zamanlarda ankesörlü telefon ile görüşen sanıkların hırsızlık suçunu işlediği iddiasıyla 520 bin YTL ağır para cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi.

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 6. Ceza Dairesi, sanıkların hırsızlık suçundan değil, bilişim suçu kapsamına giren TCK'nın 244/4. fıkrasında yer alan "Sistemi engelleme bozma, verileri yok etme veya değiştirme" suçundan yargılanıp hüküm giymesi gerektiğine karar verdi.
Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin bozma kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılık, karara itiraz gerekçesinde sanıkların işlediği suçun bilişim suçu olarak kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Başsavcılık, itiraz yazısında şu görüşlere yer verdi:

"Öğreti ve uygulamada 'bilgileri otomatik olarak işleme tabii tutan sistem' ibaresi hem tek başına bir bilgisayar hem de birden çok bilgisayar veya diğer bilişim araçlarından meydana gelen bir sistem olarak yorumlanmıştır. Bilişim sisteminde, veri iletişimi sadece bilgisayarla birlikte elektronik, manyetik veya mekanik araçlarla bir ağ üzerinden sağlanabilir. Telefon hatları ile frekanslarına hukuka aykırı olarak girilip haksız olarak yararlanılması fiilleri ortada taşınabilir bir mal bulunmaması gerekçesiyle karşılıksız yararlanma suçu olarak yaptırım altına alınmıştır"

Başsavcılık, itiraz yazısında sanıkların sahte telefon kartları ile bilgileri otomatik işleme tabii tutan sisteme depolamasının mümkün olmadığını da vurgulayarak ankesörlü telefonları bu şekilde kullananların bilişim suçundan mahkum edilmesinin yasalara aykırı olduğunu kaydetti.
Ceza Genel Kurulu'nun vereceği karar sonrası ankesörlü telefonlarla işlenen suçların bilişim suçu kapsamında ele alınıp alınmayacağı kesinlik kazanacak. Genel Kurul, ankesörlü telefonlardan bedelsiz yararlanmayı bilişim suçu kabul ederse bu suçu işleyenler iki yıldan altı yıla kadar hapis veya beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaklar.

(ANKA)