kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Lewis Libby

'Yalancı' danışmana af

'Ajangate' olayında yalan ifadeden 2.5 yıl hapis cezası alan eski başdanışman Libby'yi; ABD Başkanı Bush son anda affetti. Demokratlar karara ateş püskürdü, muhafazakârlar savundu..
Hem Senato'da hem de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybeden ABD Başkanı George W. Bush, giderayak tepkileri yine üzerine çekti. Krizin ortasında, bir CIA ajanının adının yasalara aykırı olarak basına sızdırılması0 olayında yalan ifade verdiği için 2.5 yıl hapis cezası alan Lewis Libby var. Başkan Yardımcısı Cheney'in eski başdanışmanı olan Libby, son dakikada gelen afla hapis yolundan kurtuldu.

'SUÇA PRİM TANIYOR'
"Hapis cezası çok fazla" diye açıklama yapan Bush, yönetimin önemli kurmaylarından olan Libby'yi affettiğini bildirdi. Bu şok karara ilk tepki, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi'den geldi. Pelosi, "Bush'un suç işlemeye prim verdiğini" söyledi. Demokrat başkan adaylarından Senatör Barack Obama ise, "ABD'de Libby gibilerin cezasını affeden zihniyetin değiştirilmesi gerektiğini" kaydetti. Rakibi Hillary Clinton da "bu yönetimde adam kayırma ve ideoloji; adalet ve ehliyetten önce geliyor" diyerek sert çıktı.

'ŞÖHRETİNİ KAYBETTİ'
Libyy, CIA ajanı Valerie Plame'in kimliğinin basına sızdırılması skandalından ceza aldı. Yemin altında yalan ifade veren Libby'nin hapis cezası 250 bin dolar para cezasına çevirildi. Bush, gerekçelerini şöyel sıraladı: "Verilen cezanın çok ağır olduğu kanaatine vardım. Para cezasına çarptırılan, işini ve şöhretini kaybeden Libby, yeteri kadar ağır bir bedel ödedi..."