kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cinsellik dürtüleri başlarsa aşırı tavır göstermeyin!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
İLİŞKİLİ HABERLER
Cinsellik dürtüleri başlarsa aşırı tavır göstermeyin!
* 2.5 yaşında bir kızım var. Bu yaz tuvalet eğitimi vermiştim. Ama bir hafta önce idrar yolu enfeksiyonu oldu ve altına kaçırmaya başladı. Şimdi tedavisi bitti, artık çişini söylemiyor ve bezleniyor!
Eğer idrar tetkikleri tamamen normale dönmüşse ona zaman tanıyın ve sabırla bekleyin. Düzelecektir. Çok uzarsa idrarını mutlaka tetkik ederek izleyin. Kesinlikle zorlama ve onu suçlar bir davranışa girmeyin.

* Kızım kaka yapmaktan korktuğu için kabız olmuştu. Sabahları aç karnına iki tatlı kaşığı zeytinyağı vermemiz önerildi. Zeytinyağını bir aydır içiriyoruz ve işe de yaradı. Ama devamlı içirmemiz bir sorun yaratır mı?
Sorun olmaz ancak bir süre daha kullanıp yavaş yavaş azaltın. Kaka alışkanlığı yerleşince sorun olmayacaktır. Eğer sorun tekrarlarsa zeytinyağına devam edin.

1-1.5 YAŞINDA YÜRÜRLER
* Oğlum 34 aylık. Sol elini daha fazla ve rahat kullanıyor. Yapmamız gereken bir şey var mı?

Sağ elini de kullanmasını nasıl sağlayabiliriz?
Bu bir süre sonra daha belirginleşecek. Siz zorlarsanız konuşma bozuklukları başta olmak üzere bazı problemler çıkabilir.

* 1 yaşını doldurmuş bir yeğenim var ve şu an yürüyemiyor. Çevredeki bebeklerin hep 11 ay civarında yürüdüğünü duyuyorum. Bebekler kaç yaşında yürümeye başlar?
Bebekler 1 ila 1.5 yaş arasında yürüyebilir. Diğer tüm gelişim testleri normalse yeğeninizin durumu normal olarak değerlendirilebilir.

* Benim 8 yaşında bir oğlum var. Arkadaşlarıyla oynarken birbirlerine cinsel organlarını değdirmişler. Ben bunu duyunca nasıl bir tepki vereceğimi bilemedim; dışarı çıkmasını, bilgisayarı yasakladım ve harçlıklarını kestim... Ama içim hiç rahat değil. Sizce bu tavrım doğru mu?
6 yaşında bu dürtüler başlar. Arkadaşları kötü algılar edinmiş olabilir. Sakın şiddetli ve aşırı bir davranışa girmeyin. Eğer ağır bir suçlamayla karşılaşırsa yaşam boyu etkilenecek sorunlar doğabilir. Bunu yenmeniz için soğukkanlı ve açık olmalısınız. Bu gibi davranışların doğru olmadığını, eğer cinsellikle ilgili bir sorusu ve öğrenmek istediği şeyler varsa rahatlıkla paylaşabileceğinizi anlatın. Babasıyla arasının çok iyi olması gerekli. Bir süre onun hoşlanacağı uzun bir tatil planlayın. Bu konuda psikolog yardımı almanızın da önemi var. Sakın aşırı ve kırıcı davranışlarda bulunmayın; çünkü her şeyi anlayacak yaşta. 9 yaş ve üzeri artık çok geç olabilir. Bu yılı iyi değerlendirmeniz gerekli.

* 5 yaşında kızım var, ilköğretim 1. sınıfa gidecek. İkinci çocuğu düşünüyoruz ama kızım kardeş istemiyor...
Kardeş için uygun bir yaş farkı. Kızınızın etkilenmesi veya etkilenmemesi tamamen sizin davranışlarınızla ilgili. Danışmalık alıp kızınızla ilişkilerinizi düzenleyin. Kardeşlerin birbirlerine olumlu etkileri var. Biraz kıskançlık olabilir, önemli değil.