kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hrant Dink davası dünya basınında

Yeni Haber
Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın başlaması, uluslararası basının dikkatlerini yine Türkiye'ye çevirdi. Dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının dava konusunda yaptığı yorum ortaktı: "Hrant Dink davası Türk adaleti için bir sınav."

BBC: "DİNK DAVASI BAŞLADI"

BBC'nin haberinde Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak 18 kişinin yargılanmasına başlandığı kaydedildi. Davanın görüldüğü binanın dışında, aralarında Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in de bulunduğu yaklaşık 1000 protestocunun toplandığı belirtilen haberde, eylemcilerin "Hepimiz Ermeniyiz, Hepimiz Hrant Dink'iz" dediği ifade edildi. BBC, Dink'in Türkiye'deki aşırı milliyetçiler için bir nefret figürü olduğu ve pek çok ölüm tehdidi aldığını da vurguladı.

NYT: "DAVA TÜRKİYE'DE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ TEST EDİYOR"

New York Times gazetesi, pazartesi başlayan Hrant Dink davasının Türkiye'de hukukun üstünlüğünü test ettiğini yazdı. Davanın, sanıkların yaşının küçük olması nedeniyle basına kapalı yapıldığı kaydedilen haberde, Liberal Türklerin davanın Dink için adaletli bir biçimde sonuçlanacağına karşı şüpheli olduğu belirtildi. Gazete, savunma avukatlarının ise dava üzerindeki ilgi nedeniyle adil bir yargılamanın mümkün olmadığı görüşünde olduğunu yazdı.

LE MONDE: "POLİS SORUMLULARININ BİLGİSİ VARDI"

Fransız Le Monde ise Dink davasının Türk yargısını sınadığını belirterek "Soruşturma, polis veya istihbarat sorumluların katillerin projeleri konusunda bilgileri olduğunu gösterdi. Avukatların bu ipuçlarının araştırılması talepleri reddedildi" diye yazdı.

EL PAIS: "AVRUPA KOMİSYONU DAVAYI İLGİYLE İZLİYOR"

İspanya'nın büyük gazetelerinden El Pais de, "Ermeni gazetecisinin öldürülmesine ilişkin dava, Türk yargı sisteminin tarafsızlığını sınıyor" ifadesini kullandı. Türk yargı sisteminin "derin devleti" koruduğu kuşkusunun bulunduğunu yazan gazete, "Türkiye ile üyelik müzakerelerini sürdüren Avrupa Komisyonu'nun davayı ilgiyle izlediğini" de kaydetti.

EURONEWS: "DİNK AŞIRI MİLLİYETÇİLERİ KIZDIRMIŞTI"

Euronews kanalının haberinde davanın, gözleri Türkiye'deki adalet sistemine ve ifade özgürlüğüne çevirdiği ifade edildi. Haberde, Hrant Dink'in 1915 yılında Ermenilerin ölümüyle ilgili ifadeleri nedeniyle Türkiye'deki aşırı milliyetçileri kızdırdığı kaydedildi.

DAILY MAIL: "TÜRKİYE 18 ŞÜPHELİYİ YARGILIYOR"

İngiliz Daily Mail gazetesi, Dink davasının Türkiye'de yargı için bir sınav olarak görüldüğünü yazdı. Haberde, Dink'in 19 Ocak'ta öldürülmesinin ardından uluslararası kınamaların geldiği ve Türkiye'de ifade özgürlüğünün tartışmaya açıldığı ifade edildi.

(ANKA)