kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Portekiz'den Türkiye'ye tam destek

Yeni Haber
Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı 1 Temmuz itibariyle Almanya'dan devralan Portekiz, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerini desteklediğini ve ileri götürmek istediğini duyurdu. Portekiz ayrıca müzakerelerin amacının tam üyelik olduğunu da vurguladı.

AB Dönem Başkanı Portekiz'in Ankara Büyükelçiliği, Dönem Başkanı sıfatıyla ilk resmi açıklamasını yayınladı. Portekiz'in bu sıfatı üçüncü kez aldığı kaydedilen açıklamada, Avrupa Birliği'nin daha güçlü, daha donanımlı olması ve dönemin sorunlarıyla başa çıkabilmesi, Avrupalı vatandaşların beklentilerini karşılayabilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada, Portekiz'in AB Dönem Başkanlığı sırasındaki sloganının "Daha iyi bir dünya için daha güçlü bir Birlik" olduğu belirtildi.

Portekiz'in Dönem Başkanlığı'ndaki önceliklerinin, kendisinden önceki dönem başkanı Almanya ve kendinden sonra bu görevi devralacak olan Slovenya ile birlikte 18 aylık bir dönemi kapsaması için kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, bu hedefler, "Birliğin geleceği, Lizbon Stratejisi, Özgürlüklerin güçlendirilmesi ile Dünya ve Avrupa'da adalet ve güvenliğin arttırılması" şeklinde sıralandı. Portekiz Büyükelçiliği, Avrupa Anayasası konusunun da ana öncelikleri olduğunu duyurdu.

TÜRKİYE'YE DESTEK

Portekiz Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Fransa'da Nicholas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı seçilmesi ardından Türkiye aleyhine atılan adımların aksine Türkiye'ye destek mesajı da verildi. Açıklamada, Portekiz'in Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye ve Hırvatistan'ın müzakere sürecini desteklemeye ve bu süreci ileri götürmeye kararlı olduğu ifade edildi. Açıklamada, müzakerelerde ortak amacın tam üyelik olduğuna da vurgu yapıldı.

(ANKA)