kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkeş: Ailemizde Kürtler de var

ELİF KORAP HABER MERKEZİ
MHP'nin Ankara 1. Bölge milletvekili adayı Tuğrul Türkeş milliyetçilikle ırkçılığın karıştırılmasına karşı: Ailemizde Kürt olup, damat ve gelin olarak aldığımız insanlar var..
Siyasette efsane liderlerin çocuklarının başarıları babalarıyla karşılaştırılarak ölçülür. Tuğrul Türkeş de hem o şanslı hem o şanssız çocuklardan. Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş, babasının ölümünün ardından MHP Genel Başkanlığı'na talip olmuş ama kongrede Devlet Bahçeli'ye kaybetmişti. Daha sonra MHP'den ayrıldı ve Aydınlık Türkiye Partisi'ni kurdu. 2002 seçimlerinde kendi kurduğu partiden de ayrılan Türkeş, sonunda kürkçü dükkânına döndü. Tuğrul Türkeş, MHP'nin Ankara 1'inci Bölge 1'inci sıra adayı.

* Siyasette şu anki konumunuzda Alparslan Türkeş'in oğlu olmanızın payı nedir?
- Mutlaka etkisi olmuştur. Ama diyebilirim ki Alparslan Türkeş'in oğlu olmak bana avantajdan çok dezavantaj getirdi. Benim kariyerimi 80 yaşında ve siyasi kariyerini tamamlamış bir Türkeş ile ölçüyorlar.

* Babanız bir zamanlar Devlet Bahçeli'nin lideriydi. Şimdi Devlet Bahçeli sizin lideriniz. İçinize sindirebiliyor musunuz bunu? Yoksa babanızın koltuğuna oturamamış olmanın ezikliğini mi yaşıyorsunuz?
- Öyle bir eziklik içinde değilim. Babam öldükten sonra kongrede genel başkanlığa aday oldum ama olmadı. Demokrasinin sonucu. Siyasette görev nöbet işidir.

* O nöbet size geçer mi bir gün? Parti Devlet Bahçeli'yi Cumhurbaşkanlığına aday gösterecek siz de parti liderliğine mi oynayacaksınız?
- Öyle bir düşüncem yok.

* Bahçeli'yi kendinize lider olarak seçmekten memnun musunuz?
- Tabii ki.

* Peki. Aslında siyaseti bırakmıştınız. Tabiri caizse şimdi kürkçü dükkânına geri döndünüz? Bugüne kadar size ihtiyaçları yoktu. Ne oldu da birden davet ettiler?
- Bu sorunun muhatabı Bahçeli. Bahçeli davet etti beni. Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu şartları görünce de siyaset dışında kalmamak gerektiğini düşündüm. MHP en doğru adresti.

* Sizin milliyetçilik tanımınız nedir?
- Tarih boyu imparatorluk kültüründen gelen dil, din, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin belli bir coğrafyada yaşayan, aynı kaderi paylaşan insanların bir ve beraber olarak güven içinde, huzurlu ve çağın standartlarına göre yaşayabilmesidir.

* Milliyetçilik eşittir ırkçılık gibi algılanıyor
- Avrupa'daki milliyetçilik hareketlerine bakıldığında hep ırkçılık ihtiva etmiştir. Şimdi de zaman zaman bunu görüyoruz. Ben yabancılarla konuştuğumuz zaman bizim tanımlanabilme tarzımızı açıklamak için "patriotizm" kelimesini, yani yurtseverliği kullanırım. Etnik milliyetçiliği reddeden bir yaklaşımımız olduğunu söylerim. Biz insanları Kürt, Ermeni, şu bu diye ayırmıyoruz. İnsanları insan olmalarıyla değerlendiririz, etnik özellikleriyle değil.

* Sözde mi ayrıma karşısınız yoksa fiiliyata geçiriyor musunuz? Türkeş ailesinde hiç Kürt var mıdır? Hiç Kürt damat ya da gelin aldınız mı?
- Vardır.

* Kim var?
- O insanları rahatsız edeceğim için söylemek istemem. Tabii ki var. Bizim ailede farklı mezheplere mensup insanlar da var. Evlenmiş insanlar da var. Ama kim olduğunu gazetelerde ifşa etmem uygun olmaz.

* Kendi çocuklarınızın bir Kürtle evlilik yapmasına itirazınız olur mu?
- Ben öncelikle insan olduğuna bakarım. Herhangi bir ön yargım yok.