kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bu hafta piyasanın gözü içeriye döndü

RAHİM AK
ABD mortgage piyasasına yönelik endişelerle sarsılan piyasayı yine ABD verileri düzeltti. Bu hafta enflasyon ve büyüme verileri açıklanacak. Hazine de en yüklü borçlanmasını bu hafta yapacak..
Geçen yıla kadar iç politik ve ekonomik verilerin etkisiyle volatilite (oynaklık) yaşayan piyasa, borsa ve bono piyasalarında yabancı fonların ağırlığının yüzde 70'i geçmesiyle tamamen yurtdışı piyasalara odaklandı. Ancak bu kez hızlı yükseliş ve düşüşleri getiren yurtdışı piyasaların oynaklığı oldu. Öyle ki önceki yıllarda sadece İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda gördüğümüz yüzde 5'in üstünde düşüş ve yükselişler artık Almanya borsasında karşımıza çıkıyor. Geçen hafta da aynı hareketi dünyanın gözünü diktiği ABD'deki mortgage piyasasındaki endişeler nedeniyle yaşadık. ABD'de düşük gelirli kesime verilen mortgage kredilerinin geri dönüşüne yönelik endişelerle tüm dünya borsaları kan kaydedip para birimleri düşerken haftanın son iki günü yine bu ülkeden gelen enflasyon oranları ve Fed'in faiz toplantısından faiz artırımı kararı gelmemesi bütün dünya piyasalarını yukarı taşıdı. ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları mayıs ayında yüzde 0.1 arttı. ABD ve Avrupa tahvillerinin yükselmesine neden olan olumlu veriler ile dünya borsaları da yükselişlerini sürdürdü. İyimserliğin önümüzdeki hafta da sürmesi bekleniyor.

ÇEKİK GÖZLÜ KORKU
Dünya piyasaları ile birlikte Türkiye'yi de korkutan bir başka tehlike carry trade olarak adlandırılan ucuz Yen borçlanıp yüksek faiz veren gelişmekte olan ülkelere yatırım yapılması durumu. Azımsanmayacak sayıda uzman dünya piyasalarında önümüzdeki günlerde en fazla etkili olacak olayın carry trade olacağını düşünüyor. Geçen hafta Yen, dolar karşısında 124.20'ler 122 dolara geldi. Bu da 'Carry trade pozisyonları kapanıyor mu?' endişesi yarattı. Fonların dolar satıp, Yen alarak pozisyon kapamaları piyasada satışa neden oluyor. Bu endişe Türkiye'de de etkili oluyor. Hareketin devam etmesinin global likiditede sıkıntı yaratacağı dile getiriliyor.

YÜKLÜ BORÇLANMA YARIN
Önümüzdeki hafta da hafta sonuna doğru ABD verileriyle moral bulan piyasaların bu hareketinin sürmesi bekleniyor. Ancak açıklanacak enflasyon ve büyüme rakamlarının yanı sıra piyasaları etkileyebilecek en önemli gelişmelerden birisi de Hazine'nin yarın yapacağı borçlanma. Hazine, temmuzda 12.349 milyar YTL'si piyasaya olmak üzere toplam 14.889 milyar YTL'lik iç borç servisi yapacak piyasadan 9 milyar YTL borçlanacak. Temmuzda en büyük itfa ise 5.5 milyar YTL'si piyasaya 1.8'i kamu kuruluşlarına olmak üzere 7.4 milyar YTL'lik ödeme. Hazine açıklaması doğrultusunda itfasının yüzde 80'ini borçlanırsa piyasaya 1.5 milyar YTL bırakacak. Likiditenin bol olması ise faizler başta olmak üzere bir çok yatırım aracını olumlu etkileyecek.
Haberin fotoğrafları