kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İbrahim Yetkin

2.5 milyar YTL'yi, kuraklık yüzünden tarlaya gömdük

Cumhuriyet tarihinde ilk kez hububat tüketiminde kendi kendine yetemez hale gelen Türkiye, hububatta 1,7 milyar YTL'lik, sebze-meyvede 750 milyon YTL'lik verim kaybı yaşadı..
Kuraklık ve aşırı sıcaklar, Türkiye'yi Cumhuriyet tarihinde ilk kez hububat tüketiminde kendi kendine yetemez hale getirdi. Kuraklık hububatta 1.7 milyar YTL, sebze ve meyvede de 750 milyon YTL'lik verim kaybına neden olurken hububat ithalatı 2007 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 657,2 oranında arttı. Aynı dönemde tarım ürünleri ihracatı ise binde 2 oranında azaldı. Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, küresel ısınmayla birlikte gündeme gelen kuraklık ve tarımsal üretime etkileriyle ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'nin tarımsal üretim yönünden sorunlu bir sürece girdiğini söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da yaptığı yazılı açıklamada kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle buğday rekoltesinin yüzde 10-15 oranında düşmesini beklediklerini, pamuk, mısır, ayçiçeği, tütün, narenciye, incir, fındık, domates ve karpuz gibi pek çok ürünün de olumsuz etkilenmekte olduğunu açıkladı. Bayraktar buğdayda verimliliğin İç Anadolu'da yüzde 80'lere kadar düştüğüne dikkat çekti.

ETKİLENMEYEN YOK
Şemsi Bayraktar'ın açıklamasına göre, ziraat odalarından toplanan bilgiler çerçevesinde kuraklık ve aşırı sıcaklar tüm yurtta meyve ve sebze üretimini olumsuz etkiliyor. Ege Bölgesi'nde pamukta yüzde 30 verim kaybı olacağı tahmin ediliyor. Ege Bölgesi'nde ekilen ikinci ürün mısırlar yer yer bozulmaya başladı. Ürün olan yerlerde ise verim kaybı yüzde 30 dolayında, Çukurova'da ise kayıp yüzde 10'larda. Çukurova'da ayçiçeğinde beklenen verim düşüklüğü oranı yüzde 15-20 dolayında tahmin edilirken, Denizli'de ekili tütünlerde aşırı sıcaktan kurumalarla karşılaşılıyor. Tütünde yüzde 30 verim kaybı bekleniyor. Çukurova'daki narenciye bahçelerinde yer yer dökülmeler görülüyor. Aydın'da incir üretiminde yüzde 40-50 verim kaybı beklenirken, kalitede de düşme var. Kuraklık ve aşırı sıcaklık fındık verimde yüzde 30'lara varan düşmeye neden olurken, domateste yüzde 50'lere varan verim kayıpları gözleniyor. Adana'da da karpuzlar aşırı sıcakların etkisiyle tarlada çürümeye başladı. Karpuzda kaybın yüzde 70'lere ulaşacağı hesaplanıyor.