kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"İp tartışması yanlış"

AA
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan'ın idamı konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili olarak ''Bu tartışma (ip tartışması) yanlış bir tartışma. Önemli olan her gün yeni şehitler vermemiz. Terörün geçmişiyle değil, bugünkü hali ve geleceğiyle meşgulüz'' diye konuştu.

Baykal, partisinin Nevşehir'de Telekom Meydanı'nda düzenlenen mitinginde konuşmasına başlarken, ''Altı oklu CHP bayraklarıyla güvercinli DSP bayraklarını birlikte görmekten mutluluk duyduğunu'' belirtti.

Alanda bulunanlara, ''İşler nasıl, hayatınızdan memnun musunuz?'' diye soran Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Birileri çok para kazanıyor, çok zenginleşiyor, Türkiye'yi fırsatlar ülkesi olarak görüyorlar. Özellikle yabancı sermaye Türkiye'den çok para kazanıyor, borsadaki şirketlerin değeri iki üç kat arttı bu dönemde. Bir de sizin hesabı çıkaralım. Bir çiftçi ailesinin geliri bu beş yıl içinde 3-4 kat arttı mı? Sanayi tesislerimiz fabrikalarımız satılıyor. O satışlardan size bir şey düşmüyor mu? Esnaf şikayetçi diyorsunuz, süpermarketler şikayetçi değil. Yabancı sermaye geliyor büyük mağazalar açıyor. Eğri oturalım, doğru konuşalım çiftçinin durumu yerinde mi sayıyor geriye mi gidiyor?''

Üreticilerin sorunlarından söz eden Baykal'ın, ''Bu böyle devam etsin mi'' sözlerine, alandakiler ''Hayır'' karşılığını verirken, ''Vur vur inlesin, Tayyip dinlesin'' sloganları attı.

''BİR DAHA MADIMAKLAR OLMASIN''

Baykal, konuşmasında bugün Sivas'ta 14 yıl önce yaşanan acı olayların yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz dünyaya barış ve sevgi dersi vermiş bir milletiz. 13. yüzyılda yani dünya Orta Çağ'ı yaşarken, insanlar birbirine din, mezhep kavgası dolayısıyla katliamlar uygularken, bizim büyük düşünürlerimiz '72 millet birdir, yoktur birbirinden farkı. İnsan her yerde aynı insandır. İnancı, mezhebi, dini, ırkı, etnik kökeni ne olursa olsun bütün insanlar sevgiye layıktır, eşittir, kardeştir' demişler. Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus böyle demiş . Şimdi ataları, dedeleri bunu söylemiş bir millete inancından ötürü birbirini öldürmek, yakmak yakışır mı? Bu acı olayları yaşadık, bunlardan düşmanlık çıkarmak istemiyoruz ama bunları unutmamamız, böyle acı olayları bir daha yaşamamamız lazım. Bizim tarihimizde Madımaklar bir daha olmasın, Yunus Emreler, Hacı Bektaşlar, Mevlanalar olsun.''

''KAZANIN DİBİ DELİK''

Konuşmasında ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Baykal, ''AKP, zengini daha zengin yaptı, uçurdu, anlatılır gibi değil. Ama orta sınıfı yoksullaştırdı, yoksulu daha yoksul yaptı. Bu politikanın ilacı sosyal demokrasi'' dedi.

Baykal, yoksulluğu ortadan kaldırmak için yolsuzluklara son vermek gerektiğini ifade ederek, ''Türkiye'de yolsuzluk var mı?'' diye sordu. Alandakilerden, ''Var'' yanıtını alan Baykal, ''Yani diyorsunuz ki kazanın dibi delik, içine ne kadar su koysan kazan su tutmuyor... Lehimleyelim mi bu kazanı? İktidara geldiğimizde ilk iş, kazanı lehimlemek'' diye konuştu.

CHP'nin iktidarda ilk hedefinin milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmak olduğunu vurgulayan Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Kasım seçimlerinden önce katıldıkları bir televizyon programında dokunulmazlıkları kaldırma sözü verdiğini hatırlatarak, ''O söz dürüst adam, namuslu adam, Müslüman, inanan adam sözü değil mi? Peki niye kalkamadı? Kazanı lehimlemiyor adam. Siz gidip ona oy mu vereceksiniz?'' dedi.

TERÖR

Ülkenin, Hükümet'e ''sıfır terörle teslim edildiğini'' kaydeden Baykal, şimdi arka arkaya şehit verildiğini söyledi. Baykal, ''Maalesef bugünkü Hükümet terör karşısında beklediğimiz, özlediğimiz mücadeleyi vermemiştir. Başbakan'ın ve AKP'nin terörle mücadele sicilini inceledim. Maalesef büyük yanlışlıklarla dolu olduğunu gördüm'' diye konuştu.

Eve Dönüş Yasası ile başlayan yanlışlıkların 2003 yılının 22 Eylülünde ABD ile imzalanan anlaşmayla sürdürüldüğünü, bu anlaşmanın ile 1 milyar dolar hibe ya da 8.5 milyar dolar kredi karşılığında Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmemesini öngördüğünü anlatan Baykal, o dönemde partisinin bu konuyu gündeme getirerek büyük mücadele verdiğini ve anlaşmanın yürürlüğe giremediğini kaydetti. Baykal, Devlet Bakanlığınca yapılan bir açıklama ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın o günlerde gazetecilerin soruları üzerine söylediği sözleri hatırlatarak, bunların iddialarının doğruluğunu kanıtladığını yineledi.

Hükümetin daha sonra da terör örgütü elebaşına af anlamına gelecek bir yasa çıkarmaya çalıştığını ancak tepkiler üzerine vazgeçtiğini ileri süren Baykal, şöyle devam etti:

''Şimdi 'terör niye tırmanıyor' diye yakınıyor. Senin yüzünden tırmanıyor. Bu Hükümet ve Başbakan iş başında kaldığı sürece Türkiye terörle mücadelede çok büyük güçlüklerle karşılaşacak. Türkiye'nin terörle mücadelesinde en büyük güçlük bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan kaynaklanıyor. Bunu bilin, bilerek oyunuzu kullanın. Terör örgütü kurucusuna 'sayın', şehitlerden söz ederken 'kelle' diyor. Bu memlekette huzur içinde yaşansın diye Gabar Dağında teröristlerle mücadele etmekten geri kalkmayan Türk Silahlı Kuvvetlerine 'askerlik yan gelip yatma yeri değildir' diyor. Bunların hepsi bir dil kazası mı, arkasında bir zihniyet, anlayış var mı? İşte kanun teklifleri ortada.''

Baykal'ın terörle ilgili sözleri üzerine ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' sloganları atıldı.

Baykal, Sosyalist Enternasyonalin Cenevre'de yapılan toplantısından da söz etti. iktidar partisinden bu nedenle kendisine eleştiri yöneltildiğini belirten Baykal, ''Seçim meydanını bırakıp sizin yapmadığınız görev yapıyorum. Bırakın teşekkürü, susun bari. Sanki suç işlemişim gibi bana kızıyor, beni suçluyorlar. Barzani'ye, Talabani'ye boyun eğiyor, Türkiye'nin hakkına sahip çıkan Deniz Baykal'la çatışmaya kalkıyor'' dedi.

''İP TARTIŞMALARI''

Baykal, Nevşehir'e gelirken uçakta gazetecilerle sohbeti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında Öcalan'ın idamı ile ilgili olarak yaşanan tartışmalar ve ''ip'' polemiğine değindi.

Terör konusunun idam tartışmasına indirgenmesinin çok yanlış olduğunu ifade eden Baykal, şunları söyledi:

''Bu Türkiye'nin terörle mücadelesinde tutarlı, etkin bir politika uygulamıyor olmasıyla ilgilidir. Terör örgütü elebaşısı yakalanmıştır. Şimdi gereken, terörle kararlı bir mücadele yapılmasıdır, olmayan budur. Buna son vermenin bir yolunu bulmak zorundayız. Bu yanlış bir tartışma. Önemli olan her gün yeni şehitler vermemiz. Terörün geçmişiyle değil, bugünkü hali ve geleceğiyle meşgulüz. Terör konusunda yatacak yerleri yok. Baştan aşağı gevşekler. Terörle mücadelenin ilk koşulu bu Hükümet'ten kurtulmak.''

Baykal, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın Kayseri mitingine katılması ve Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki sözlerinin hatırlatılması üzerine de ''Erdoğan, 'oraya gelmesinde benim sorumluluğum yok' demeye getiriyor. Her TOKİ açılışı, her Başbakanlık uçağının, helikopterinin, aracının kullanılması, Meclis Başkanı'nın mitinglere katılması, artık AKP'de hukuk ve demokrasi saygısının kaybolduğunu ortaya koyuyor'' dedi.

NOTLAR

Ankara'dan özel uçakla hareket eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Nevşehir'e gelişinden önce, sanatçı Edip Akbayram şarkılarını miting alanında bulunanlarla seslendirdi.

Alanda, altı oklu CHP bayraklarının yanı sıra, bazı vatandaşların DSP bayrakları da taşıdıkları görüldü.

''Tayyip gidecek dertler bitecek'', ''Dinimle oynama'', ''Onlar neden şehit babası olmuyor?'', ''Başka satılacak ne kaldı?'', ''Sayın Baykal, yetim kaldık yetim bırakma'', ''İçerde gerici, dışarda verici, Temmuz'da gidici'' pankartları dikkati çekerken, üzerinde ''AKP iktidarı çiftçiyi diri diri mezara gömdü'' afişi bulunan tabut da alanda dolaştırıldı. Alanı çevreleyen binalardan birinin duvarına ''Cumhuriyet kazanacak, halk kazanacak'' yazılı, bir yanında Atatürk ve Baykal'ın fotoğrafı diğer yanında da Türk bayrağı ve altı ok bulunan dev pankart asıldı. Baykal'ın alana gelişinden sonra yeniden sahneye çıkan Edip Akbayram, mitinglerde sık sık çalınan ve Nazım Hikmet'in şiirinden bestelenen ''Güzel Günler Göreceğiz'' şarkısını seslendirdi. Baykal da zaman zaman Akbayram'a eşlik etti.