kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
D. Cheney

Terör zanlıları için gizli karar çıkarmış

Başkan Yardımcısı Cheney'in, Gitmo'daki esirlerin avukatla görüştürülmeden süresiz tutuklu kalması için kendi avukatına kararname hazırlattığı ortaya çıktı..
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, bir kez daha köşeye sıkıştı. ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sonra devreye soktuğu ve ülkenin imajını yerle bir eden "Guantanamo yasalarında" onun imzası olduğu anlaşıldı. Washington Post gazetesi, Cheney'in yabancı terör zanlılarına avukat ve yargı hakkı tanımayan yasaları 2001'de dönemin Dışişleri Bakanı Powell ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice'tan habersiz hazırlattığını ortaya çıkardı.

RICE VE POWEL KÖPÜRDÜ
Gazeteye göre Cheney, bir akşam yemeğinde Başkan Bush'a kendi avukatı David Addington'a hazırlattığı yasa taslağını uzattı. Bush da imzaladı. Böylece terör zanlılarının askeri mahkemelerde yargılanmaması, gizli üsler ve sert sorgu yöntemleri yasalaştı. Her vatandaşının telefon, mektup ve elektronik postalarını da bu yasayla izleme hakkı aldırdı. TV'den yasayı duyan Rice öfkeden deliye dönerken Powell, Cehennemi mi yaratmaya çalışıyor" diye söylendi. Bu çarpıcı bulgular üzerine Kongre, ifade vermesi için Cheney'e resmi çağrı yaptı.