kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR

ABD'liler neyi merak etti?

TÜRKİYE'NİN New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ile geçtiğimiz günlerde ABD'de önemli bir toplantıya katıldık. Amerika'da dev finans kuruluşlarının başında yöneticilik yapan, bulundukları iş alanlarında lider konumda olan bir grup katılımcı Türkiye ile ilgili bizi soru yağmuruna tuttu. Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi, Genelkurmay'ın 27 Nisan bildirisi ve yaklaşan seçimler sonrası Türkiye'de ne olacağı konusunda kafası karışmış bir grup önemli adam... Bu tür kişilerin Türkiye ile ilgili izlenimleri çok önemli. Çünkü, Amerikan Kongresi'nden, IMF'ye, Türkiye'ye yatırım yapacak şirketlere kadar birçok yere tavsiyelerde bulunuyorlar. Bizi bizden çok merak ediyorlar. Bakın neler sordular:
"Meclis'e kaç parti girer; AKP yeniden tek başına iktidar olur mu; MHP ne yapar; AB'nin olumsuz tutumu batı düşmanlığını körüklüyor mu; Türkiye'de bir rejim tehlikesi var mı; 27 Nisan bildirisinden sonra askerler ne yapar; Abdullah Gül hala Cumhurbaşkanı seçilebilir mi; Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon olacak mı; ABD'nin PKK ile mücadelesinin yetersiz olması bu tür bir sınır ötesinde etken mi; Türkiye'de siyasi krizler kangren hale gelir ve ekonomik krizlere dönüşür ? "
Her biri birbirinden zor sorular. Toplantıyı, dünyanın büyük şirketlerinin milyarlarca dolar vererek hala yatırım için sırada bulunduğunu hatırlatıp, onların da her şekilde Türkiye'ye güvenmeleri gerektiği sözleri ile bitirdik. Belki de, ülkenin ana sorunu içeride kendine ve ülkesine güvenmemek.